Reisi nihayet protestoculara kulak verdi

Reisi nihayet protestoculara kulak verdi
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü üzerine 16 Eylül’de başlayan protestoları sert şekilde bastırmaya çalışan ve yaklaşık 450 kişinin ölümüne neden olan mollalardan nihayet az da olsa bir geri...

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken ölümü üzerine 16 Eylül’de başlayan protestoları sert şekilde bastırmaya çalışan ve yaklaşık 450 kişinin ölümüne neden olan mollalardan nihayet az da olsa bir geri adım geldi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, protestoların başladığı günkü sert tavrından bir ölçüde vazgeçti ve “Protesto ile isyan farklıdır” diyerek protestolara kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Protestolar sonrası ahlak polisinin lağvedildiği açıklaması henüz resmen doğrulanmasa da mollaların şiddet yanlısı tavrı değişmeye başlıyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi, protesto ve isyanın farklı olduğunu ve protestolara kulak verilmesi gerektiğini söylerken 'Kahrolsun Diktatör' sloganlarına da tepki gösterdi. Reisi, "Bugün diktatör diyorlar, kim diktatör? ABD, kesinlikle güçlü bir İran istemeyecektir. Onlar işgal ettikleri Afganistan, Suriye ve Libya gibi bir İran istiyorlar. İran bu ülkelerden farklıdır. İran halkı ABD'ye bu komplosunu uygulama fırsatı vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

HAMANEY’DEN 'KÜLTÜRDE DEVRİM' ÇAĞRISI
Kültür Konseyi toplantısında konuşan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 'kültürde devrim' çağrısı yaptı. Ülkedeki kültür sisteminin devrimci bir şekilde yeniden yapılandırılması talimatı veren Hamaney, "Ülkenin kültürel yapısında devrim gerekli. Yüksek Konsey, ülkenin farklı alanlarında kültürdeki zayıflıkları gözlemlemelidir" dedi.