Rezerv polemiği

Rezerv polemiği
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için Brüksel’e hareketinden önce Çin ile yükseltilen Swap anlaşmasına ilişkin bilgi verdi. Erdoğan Çin ile yapılan anlaşmanın 2, 4 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseltildiği söyledi....

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için Brüksel’e hareketinden önce Çin ile yükseltilen Swap anlaşmasına ilişkin bilgi verdi. Erdoğan Çin ile yapılan anlaşmanın 2, 4 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseltildiği söyledi. Erdoğan Çin ile yapılan anlaşmadan yola çıkarak, rezerv tartışmalarında kaygılarını ileten ekonomistler ve siyasetçilere gönderme yaptı “Bazı malum kendilerine göre Merkez Bankası’nın döviz rezervi düşüyor, bundan dolayı zil takıp oynayanlar var. Onların bu oyunlarını da bozmuş oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Merkez Bankası’nın toplam rezervlerine ilişkin de bilgi verdi, “Merkez Bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış vaziyetteyiz” ifadesini kullandı. Bu açıklamanın ardından sosyal medyada verilen bilginin doğruluğuna ilişkin tartışma başladı.
Tabloya göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 93 milyar 690 milyon dolar olarak görünüyor. Bunun içinde bankaların Merkez Bankası’na yatırmaları zorunlu olan “Zorunlu Karlıklar” yaklaşık 80 milyar dolar. Başka Merkez Bankaları ile yapılan SWAP anlaşmalarının miktarı ise yine yaklaşık 69 milyar dolar. Bankanın yükümlülükleri/borçları düşüldüğünde ortaya çıkan rakam ise eksi 55 milyar 820 milyon dolar olarak görünüyor.