Rezervde Rus etkisi

Rezervde Rus etkisi
Bankalardaki döviz tutarı 26 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında 8,2 milyar dolar arttı. Artışta büyük ölçüde Rusya’nın Akkuyu için gönderdiği paranın etkili olduğu tahmin ediliyor.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme...

Bankalardaki döviz tutarı 26 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında 8,2 milyar dolar arttı. Artışta büyük ölçüde Rusya’nın Akkuyu için gönderdiği paranın etkili olduğu tahmin ediliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 26 Temmuz tarihinde 232,4 milyar dolar olan bankalardaki yabancı para mevduat miktarı 4 Ağustos’ta 240,6 milyar dolara yükseldi.

Bu hareketlerin bir kısmı Euro/dolar ve ons altının dolar karşılığındaki değişimlerden kaynaklanırken, harekette Rusya’nın Akkuyu için gönderdiği dövizin etkili olduğu tahmin ediliyor.

KREDİDE DE DALGALANMA
Bankaların yabancı para kredi hacminde de geçen hafta dikkat çeken bir dalgalanma yaşandı. 25 Temmuz’da 142,1 milyar dolar olan döviz cinsi kredi hacmi, 26 Temmuz’da yaklaşık 3,6 milyar dolarlık düşüşle 138,5 dolara geriledikten sonra 27 Temmuz’da 3,3 milyar dolarlık artışla 141,8 milyar dolara yükselmişti.
Rusya’nın para gönderdiğine ilişkin haberle geçen hafta 29 Temmuz’da 17,90’dan 17,70’lere sert gerileme yaşayan dolar kuru, hızla tekrar aynı seviyeye gelmişti. Geçen hafta 18,04 seviyesini gören kur dün 17,96 seviyelerindeydi.

Yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında TL hızla değer kaybederken, hükümet seçim öncesinde yurt dışından para girişiyle ekonomiyi idare etmeyi hedefliyor