Ruble ile ödemeyene gaz yok 

Ruble ile ödemeyene gaz yok 
Rusya, ödemeler ruble ile yapılmazsa gaz anlaşmalarını feshedecek. Rus lider Vladimir Putin, cuma gününden itibaren gaz anlaşması taraflarının ödemelerini ruble ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzaladı. Putin, bu koşula...

Rusya, ödemeler ruble ile yapılmazsa gaz anlaşmalarını feshedecek. 

Rus lider Vladimir Putin, cuma gününden itibaren gaz anlaşması taraflarının ödemelerini ruble ile yapmasını şart koşan kararnameyi imzaladı. Putin, bu koşula uymayanların anlaşmalarının durdurulacağını aktardı. 

Buna göre bugünden itibaren gaz satın alanların Rusya’da özel bir banka hesabı açması gerekecek, böylece döviz cinsinden para transferi yapılacak ve banka bu hesapları ruble satın almak için kullanacak. 

Putin, ödemelerin bu şekilde yapılmaması durumunda borçluların temerrüde düşeceğini ve bu durumun sonuçlarıyla yüzleşmeleri gerekeceğini söyledi. Putin, “Kimse bize bir şeyleri bedavaya satmıyor, biz de hayır işi yapmıyoruz. Bu sebeple halihazırda devam eden anlaşmalar duracak” dedi. 

ALMANYA: ŞANTAJA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Rusya’nın gaz anlaşmalarının ödemelerini ruble yapmayı şart koşan açıklamasının ardından Almanya, “Putin’in şantajına boyun eğmeyeceklerini” açıkladı. Reuters haber ajansına göre Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, konuştuğu müttefiklerin Rusya’nın halihazırda devam eden anlaşmalara saygı duyması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.  

FRANSA VE İNGİLTERE DE RUBLE İLE ÖDEME YAPMAYACAK 


Almanya’nın yanı sıra Fransa da, Rusya'nın bu talebini reddetti. İngiltere'nin tutumuna dair bir soruya Başbakan Boris Johnson'ın sözcülerinden biri, ruble ile ödemenin planlanmadığı yanıtını verdi.