Rus Aşısı denemelerde umut verdİ

Rus Aşısı denemelerde umut verdİ
Kovid-19 aşısının küçük ölçekli ve sınırlı süreli de olsa ikinci aşama denemelerini tamamlayan Rus uzmanların ulaştığı sonuçlar Lancet dergisinde yayınlandı. Rus bilim insanları, ürettikleri koronavirüs aşısının...

Kovid-19 aşısının küçük ölçekli ve sınırlı süreli de olsa ikinci aşama denemelerini tamamlayan Rus uzmanların ulaştığı sonuçlar Lancet dergisinde yayınlandı. Rus bilim insanları, ürettikleri koronavirüs aşısının ilk denemelerinde insan vücudunda bağışıklık tepkisi meydana geldiğini söyledi. Ayrıca aşı denemesine katılan bireylerde ciddi bir yan etki görülmediği açıklandı.
Rapora göre, Sputnik-V adı verilen aşının denemelerinde 38 sağlıklı deneğe birer doz aşı yapıldı ve üç hafta sonra ilk aşıyı güçlendirici bir doz daha verildi.
Deneye katılan 18 ile 60 yaş arasındaki gönüllüler 42 gün izlendi ve en çok görülen yan etkiler baş ve eklem ağrısı oldu.
Raporda “Aşının Kovid-19 enfeksiyonunu önlemekte uzun vadede etkili ve güvenli olduğuna karar verebilmek için büyük ölçekli, kıyaslama imkanı veren, uzun süreye yayılan denemelere ve gözlemlerin devamına ihtiyaç olduğu” kaydedildi.
Aşı denemesinin üçüncü aşamasına farklı yaşlar ve risk gruplarından 40 bin gönüllünün katılacağı da eklendi.