Rus gençlerin iki seçeneği: Ya cezaevi ya ölüm

Rus gençlerin iki seçeneği: Ya cezaevi ya ölüm
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl eylül ayında ilan ettiği seferberliğin ardından gençlerin önünde iki seçenek kaldı; ya cezaevi ya ölüm. Savaşa gitmemek için Rusya'yı terk eden genç Rus erkeklerden ülkeyi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl eylül ayında ilan ettiği seferberliğin ardından gençlerin önünde iki seçenek kaldı; ya cezaevi ya ölüm. Savaşa gitmemek için Rusya'yı terk eden genç Rus erkeklerden ülkeyi terk edenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri de İstanbul oldu.

DW Türkçe’nin haberine göre, Putin'in Ukrayna'ya askeri operasyon emri vermesinin üzerinden yaklaşık bir sene geçti. Artık Türkiye'de yaşayan Veniamin, Putin'in 24 Şubat 2022 tarihli saldırı kararını dün gibi hatırlıyor; "Büyük bir şoktu çünkü. En kötüsü olmuştu. Felç geçiriyor gibi hissetmiştim." Veniamin ve Alexander, Rusya'nın önde gelen üniversitelerinden Moskova'daki Higher School of Economics'te (HSE University) siyaset bilimi okumuş iki genç. Ekim ayından bu yana Türkiye'de yaşayan gençler, Forbes dergisinin Kremlin'deki kaynaklarına dayandırarak iddia ettiğine göre seferberlik ilanından sonra ülkeyi terk eden 700 bin civarındaki Rus vatandaşından sadece ikisi. Veniamin e-spor şirketindeki, Alexander ise büyük bir enerji firmasındaki işini bırakıp Rusya'dan ayrılmış. Halen savaş kararının şaşkınlığını atlatabilmiş değiller.

YAŞAMAK İSTEDİM
Veniamin, savaşın başlamasının ardından finansal sebeplerle Rusya'da kaldığını, gideceği ülkede iyi şartlarda yaşayabilmek için para biriktirmeye başladığını söylüyor. Eylül ayında ilan edilen seferberliğin ardından ise işin değiştiğini söylüyor: "Ya cezaevine gidecektim ya da ölüme. Yaşamak istedim." Genç adam, seferberliğin ilan edildiği gün Belarus'a bilet almış. Ayakkabı, diş fırçası gibi en temel eşyalarını yanına aldığı koca bir sırt çantasıyla Moskova'yı terk etmiş.