Rus ve ABD’li 4 astronot ISS’e gönderildi

Rus ve ABD’li 4 astronot ISS’e gönderildi
NASA’nın dokuzuncu insanlı uzay görevi kapsamında 3 ABD astronotu ve 1 Rus kozmonotu taşıyan SpaceX roketi Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru fırlatıldı.NASA’nın 6 ay sürecek olan dokuzuncu insanlı uzay görevi Crew-8...
NASA’nın dokuzuncu insanlı uzay görevi kapsamında 3 ABD astronotu ve 1 Rus kozmonotu taşıyan SpaceX roketi Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru fırlatıldı.

NASA’nın 6 ay sürecek olan dokuzuncu insanlı uzay görevi Crew-8 kapsamında Matthew Dominick, Jeanette Epps, Michael Barratt ve Rus Alexander Grebenkin dün Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden ISS’e doğru fırlatıldı.

Mürettebat, ISS’e Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Crew-8 ISS’te yapacağı deneyler arasında, dejeneratif hastalıkları incelemek, organoid modeller oluşturmak için kök hücrelerin kullanılması, mikro yerçekiminin ve UV radyasyonunun bitkiler üzerindeki etkilerinin hücresel düzeyde incelenmesi ve bacaklara basınç manşetleri takmanın sıvı kaymasını önleyip önlemeyeceğinin ve astronotlarda sağlık sorunlarını azaltıp azaltamayacağının test edilmesinin yer alacağı ifade edildi.

Pazar gecesi neredeyse bir erteleme daha yaşandı. SpaceX kapsülünün kapağının contasındaki küçük bir çatlak, son dakika değerlendirmelerinin yapılmasına yol açtı, ancak bunun tüm görev boyunca güvenli olduğu düşünüldü.

Yeni mürettebatın altı aylık kalışı, NASA tarafından sipariş edilen iki roket gemisinin gelişini de içeriyor. Boeing'in test pilotlarıyla birlikte yeni Starliner kapsülü Nisan ayı sonunda teslim edilecek. Bir veya iki ay sonra, Sierra Space'in mini mekiği Dream Chaser'ın gelmesi bekleniyor. İstasyona kargo teslim etmek içindir ancak henüz yolcuları teslim etmemektedir.

Dragon uzay aracının SpaceX mürettebatı, soldan sağa, kozmonot Alexander Grebenkin, pilot Michael Barratt, komutan Matthew Dominick ve görev uzmanı Jeanette Epps, 25 Şubat Pazar günü Cape Canaveral, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne vardıktan sonra bir fotoğraf için bir araya geliyorlar. , 2024. (AP Fotoğrafı/John Raoux)

Yörüngeye ulaştığında Billy Joel şarkısına atıfta bulunarak, "Şu anda New York ruh halindeyim, bu harika" dedi.

Syracuse, New York'tan olan Epps, uzun bir istasyon görevine atanan ikinci siyah kadın oldu.