Rusya, artık Kırım için de endişeli

Rusya, artık Kırım için de endişeli
Rusya’yı Kırım yarımadasına bağlayan tek köprüde yaşanan patlamanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB), Kırım’a giden yollar üzerinde güvenliğin artırılması...

Rusya’yı Kırım yarımadasına bağlayan tek köprüde yaşanan patlamanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB), Kırım’a giden yollar üzerinde güvenliğin artırılması emrini verdi. Savaşın gidişatından memnun olmayan Putin, Güvenlik Konseyi toplamaya da karar verdi. Köprü, Rusya’nın askeri teçhizatı, silahları ve askerlerin geçişini sağlıyordu. Moskova’nın atadığı Kırım Valisi Sergey Aksyonov, köprüye yapılan saldırı sonrasında, “intikam alma niyetleri olduğunu” söyledi ve yarımadada bir ay yetecek kadar yakıt ile iki ay yetecek kadar gıda maddesi olduğunu açıkladı. Rus yetkililer, patlamada üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Patlamadan bir süre sonra köprüdeki tren yolu kısmen trafiğe açıldı, diğer kısımların da ulaşıma açılması için çalışmaların hızla başlayacağı duyuruldu.

SALDIRIYI UKRAYNA GİZLİ SERVİSİ YAPTI
Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastırkin, patlamanın detaylarıyla ilgili Putin'e rapor verdi. Bastırkin, "İnfilak eden kamyonun rotasını Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Kuzey Osetya, Krasnodar Bölgesi olarak belirledik. FSB elemanlarının desteğiyle, terör saldırısını hazırlayan ve Rusya Federasyonu topraklarından bu saldırıyı destekleyen kişiler tespit edildi" dedi. Rus televizyonlarından da canlı yayınlanan toplantıda kısa bir konuşma yapan Putin, raporlar doğrultusunda bu saldırının bir terör saldırısı olduğunu söyleyerek, "Bu saldırıyı planlayan, gerçekleştiren ve bu saldırının emrini veren de Ukrayna’nın gizli servisleridir” dedi.

RUSYA KOMUTAN DEĞİŞTİRDİ
Köprüdeki patlamadan saatler sonra, Rusya Ukrayna’daki birliklerin komutanını değiştirdi. Göreve yeni atanan Sergey Surovikin, Suriye’deki Rus güçlerin komutanlığını yaptığı dönemde Halep’te büyük bir yıkıma yol açmakla eleştiriliyordu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in bugün Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile bir toplantı yapacağını açıkladı.

UKRAYNA’NIN SALDIRILARI ARTIYOR
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna tarafından Rus topraklarına yapılan saldırılarda artış görüldüğü belirtti. FSB tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki bölgelerine roket ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlendiği aktarılarak, "Ekim ayının başından bu yana Ukraynalı oluşumlar tarafından Bryansk, Kursk ve Belgorod Bölgeleri'nin yerleşim alanlarına yapılan saldırılarda sayıca artış kaydedilmiştir. Bu bölgelerdeki 32 yerleşim alanına son bir hafta içinde MLSR, havan topu, roket ve İHA'lar ile 100'den fazla Saldırı düzenlenmiştir" denildi.