“Rusya savaş suçu işliyor”

“Rusya savaş suçu işliyor”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, dün Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a yönelik saldırılarda bilinçli olarak sivillerin hedef alındığına dair görgü tanıkları bulunduğunu açıkladı. Sivil toplum kuruluşları...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, dün Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a yönelik saldırılarda bilinçli olarak sivillerin hedef alındığına dair görgü tanıkları bulunduğunu açıkladı. Sivil toplum kuruluşları da Rusya’nın işgal sırasında savaş suçu işlediğini duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da BM silahsızlanma konferansında Rusya'nın şehirleri bombardımana uğratmak, çok sayıda sivili öldürmek ve yaralamak gibi savaş suçları işlediğini söyledi.

“RUSYA VAKUM BOMBASI KULLANDI” İDDİASI
Ukrayna yönetimi ve ordusu Rusya’nın saldırılarına karşı direnirken ABD basınında Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova'nın Kongre üyeleriyle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalara ilişkin haberler yer aldı. Haberlerde, Markarova'nın, "Ruslar, Ukrayna'da Cenevre Sözleşmesi'nde kullanımı yasaklanan vakum bombasını kullandı. Rusya'nın Ukrayna'da yaratmaya çalıştığı yıkım çok büyük" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu iddialar, günlük basın toplantısında Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'ye soruldu. Psaki, "Bu haberleri gördük ancak henüz teyit edemedik. Eğer doğruysa bu, savaş suçu olur" dedi.

İngiliz basınına konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya'nın sivilleri hedef aldığı iddialarını yalanladı ve misket ve vakum bombalarının kullanıldığını belirten haberlerin sahte olduğunu söyledi.

RUSYA’YA ULUSLARARASI CEZA DAVASI
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) soruşturma açmayı planladıklarını duyurdu. UCM Başsavcısı Kerim Han, ‘Ukrayna’da savaş veya insanlık suçu işlendiğine inanmamız için makul dayanaklar olduğunun’ altını çizdi.

Çalışmaya başlaması için UCM yargıçlarının onayına ihtiyacı olan Han, şimdilik ekibinden sivillere yönelik saldırılar ve benzeri ihlaller konusunda delil toplamalarını istedi. Başsavcı, soruşturmada işgal sırasında işlendiği düşünülen savaş suçlarının ve Rusya’nın 2014’ten beri işlediği suçların araştırılacağını söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'da çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 7-8 Mart tarihlerindeki duruşmalarda Ukrayna'nın iddialarının ele alınacağını duyurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya AİHM iç tüzüğünün 39. maddesi temelinde "sivillere ve yerleşim merkezleri, acil yardım araçları, okul ve hastaneler de dahil sivillerin bulunduğu mekanlara yönelik askeri saldırıları durdur" talimatı verdi.