Rutte: Türkiye’ye rağmen üye olacaklar

Rutte: Türkiye’ye rağmen üye olacaklar
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin itirazlarına rağmen Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılacaklarından emin olduklarını söyledi.İspanya’nın başkenti Madrid’de bu ay sonu yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde...

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin itirazlarına rağmen Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılacaklarından emin olduklarını söyledi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de bu ay sonu yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde Hollanda’nın Lahey kentinde bir “mini zirve” düzenlendi. Hollanda ve Danimarka’nın çağrısıyla önceki akşam yapılan zirveye, bu iki ülkeyle Belçika, Letonya, Polonya, Portekiz başbakanları ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katıldı.

Mini zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, toplantıya katılan liderlerin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini “güçlü bir şekilde desteklediği” belirtildi. Hollanda Başbakanı Rutte, “Türkiye’nin itirazlarına rağmen bu iki ülkenin askeri ittifaka katılabileceklerinden emin olduğunu” söyledi.

Hollanda Başbakanı, Türkiye’nin özellikle terörle mücadele konusundaki endişelerini gidermek için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayarak, “Türkiye’nin endişelerinden bazıları terörle ilgili. Bunu ciddiye almalıyız” dedi.

Rutte, NATO zirvesi öncesi ve sonrasında Türkiye’nin endişelerinin giderildiğinden emin olmak için oldukça sıkı çalıştıklarının altını çizerek, bu çabaların işe yarayacağına inandığını vurguladı.