Rüzgar durmadı, alevler sönmedi

Rüzgar durmadı, alevler sönmedi
Muğla’nın Marmaris ilçesi Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda Salı günü saat 20.00 civarında başlayan yangın kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Gece boyuncu karadan müdahalenin yapıldığı yangına sabah saatlerinden...

Muğla’nın Marmaris ilçesi Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda Salı günü saat 20.00 civarında başlayan yangın kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Gece boyuncu karadan müdahalenin yapıldığı yangına sabah saatlerinden itibaren de 20 helikopter ve 14 uçakla yangına müdahale edildi. Marmaris’teki yangının öğle saatlerinde kontrol altına alındığı belirtilirken, Fethiye ve Datça’da da sabah saatlerinde yangın çıktı ve kısa sürede söndürüldü.

Marmaris’teki yangın akşam saatlerinde rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine yaklaştı. Yangına müdahale çalışmalarının organizasyonu için kurulan Mobil Koordinasyon Merkezi de alevlerin yaklaşmasıyla tahliye edildi.


TAHLİYELER BAŞLADI
Yangın Karacasögüt ve Değirmenyanı Mahallesi istikametinde seyrederken, yol üzerindeki evlerde tahliyeler yapıldı.

Değirmenyanı Ahmediye Sokak üzerinde bulunan 20 evde eşyalar; jandarma, Tarım Orman İl Müdürlüğü, AFAD, Kızılay ve yerel yönetimlerin katkıları ile tek tek alınarak güvenli bölgeye gönderilmek üzere araçlara bindirildi.


GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER ENVANTERDE YOKMUŞ
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, bu akşam sosyal medya hesabından açıklama yaparak, 24 saattir söndürülemeyen orman yangını hakkında bilgi verdi.
Oktay’ın açıklaması şöyle:
“Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş. Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgarın da etkisiyle kontrol altına alınamadı. Havanın kararmasıyla çalışmalar yine karadan devam edecek. Zor bir gece daha bizi bekliyor. Sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum.”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN TÜRK kanalına telefon ile bağlanarak şu açıklamalarda bulundu:
“Hava sıcaklığı ve rüzgar hızı parametreleri orman yangınlarında etkili oluyor. Hem sıcaklık hem rüzgar hızında artış oldu. Bu endişelerimizin nedeniydi. Birkaç lokasyonda bu işimizi sıkıntıya sokmuş oldu. Genel itibarıyla değil bunlar. Çalışmalarımızı ona göre yeniden değerlendirdik. Yangın kontrol altına alınma aşamasında. Hava araçları noktasında bir eksiğimiz yok. 52 haneden 150 vatandaşımızı tamamen tedbir amaçlı olarak tahliye etmek durumunda kaldık. Geçen yıl 3 uçak vardı bu yıl 20 uçağımız var. 10 tane gece görüşü olan helipkopter de 4 Temmuz’da envanterimize dahil olacak.”


KONTROLSÜZLÜK YOK AMA …
Kirişci daha sonra yaptığı bir açıklamada ise, “Rüzgar yangını kontrol altına almamızı engelledi. Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir. Kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil” dedi.

YANGIN HAVUZUNA ÖDENEK YETMEDİ
Fethiye, Köyceğiz, Dalaman ve Marmaris’te yangınla mücadele için ihalelere çıkıldı. Yangının devam ettiği Marmaris’te bir adet su toplama kuyusu için 5 Mayıs’ta ihale yapıldı. Teklif veren şirket sözleşme imzalamadı. Kamu İhale Kurumu (KİK) açıklamasında ihalenin iptal nedenini “ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalamaması” olarak belirtti.

Köyceğiz’de ihalenin iptal edilmesinin nedeni de havuz için ödenek yetmemesi oldu.

Dalaman’da ise “ihaleye teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle” ihale iptal edildi.

AVUSTRALYA’DAN YARI KAPASİTEDE ZİRAİ UÇAK KİRALANDI
“En az 5 bin litre su taşıma kapasitesi” olması şartı koyulduğu için 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları ihaleye girememiş ve geçen yıl orman yangınlarında kullanılamamıştı. Bakanlık bu yıl yarı kapasiteli “hava traktörü” diye bilinen uçakları Avustralya’dan kiraladı. Central Highlands Aerial Services’in Türkiye’ye kiraladığı AT-802 tipi uçaklardan radar kayıtlarında 4 adet olduğu görülüyor.

Uçaklar yangında kullanmak üzere bir gölden veya nehirden su toplayabilme kapasitesine sahip. 820 galon yaklaşık 3 bin 100 litre su taşıyabiliyor. Bölgede yapılan müdahaleler esnasında yapılan kayıtlarda ayrıca renkli bir sıvının da yangın alanına atıldığı görülüyor. Bu uçaklara standart gövdeye ek olarak 130 litre köpük tankı da eklenebiliyor.

GEÇEN YIL 139 BİN HEKTARLIK ORMAN YANDI
Geçtiğimiz yıl Ege ve Akdeniz bölgelerinde 500’den fazla noktada çıkan yangınlarda 139 bin hektarlık alan yanmıştı. Bu miktar, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde yaşanan yangınlarda kaybettiği ormanlık alanın yüzde 61.5’ini oluşturdu.

ERDOĞAN HAVADAN İNCELEMELERDE BULUNDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ormanda çıkan yangını havadan inceledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı. Erdoğan, yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, devam eden orman yangınları ile ilgili Marmaris’in Armutalan bölgesinde yetkililerden bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, incelemelerinin ardından şu değerlendirmeleri yaptı:
“Beceriksiz bir yönetim var. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular, bir an önce gitsinler. Bir an önce bu ülkenin başından, bunlar gitsinler. Keyif çatıyorlar. Üzülüyorum. Bu ülkenin akciğerleri yanıyor diye, biz gerçekten üzülüyoruz. Getirsinler sandığı, ‘Biz yönetemiyoruz’ desinler. ‘Beceremiyoruz’ desinler. ‘Biz ranta çalışıyoruz, biz beşli çeteye çalışıyoruz; biz çetelere, biz oligarklara, biz uyuşturucu baronlarına çalışıyoruz’ desinler, sandığı getirsinler. Bu ülke insan gibi yönetilsin. Bu ülkenin çıkarları korunsun, ormanları korunsun, ağaçları korunsun, insanları korunsun artık. Yeter artık, yeter. Bıçak kemiğe dayandı. Yazık günahtır.”