S-400 ve ABD’le yardım swap anlaşması getirir mi?

S-400 ve ABD’le  yardım swap anlaşması getirir mi?
Türkiye’nin S-400 füzelerini hizmete almayı ertelemesi ve ABD’ye yapılan tıbbi yardımın ilişkileri nasıl etkileyeceğine dair bir yazı yazan Gazeteci Murat Yetkin, bu gelişmelerin swap anlaşması üzerinde bir etkisi olup olmayacağını...

Türkiye’nin S-400 füzelerini hizmete almayı ertelemesi ve ABD’ye yapılan tıbbi yardımın ilişkileri nasıl etkileyeceğine dair bir yazı yazan Gazeteci Murat Yetkin, bu gelişmelerin swap anlaşması üzerinde bir etkisi olup olmayacağını değerlendirdi.
Yetkin’in yazısının konuyla ilgili bölümü şöyle;
“ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Atlantic Council 30 Nisan’da sadece ABD ile ilişkiler bakımından değil, Türkiye’deki ekonomik gidişi bakımından da dikkat çekici bir video toplantı düzenledi. Toplantı dikkat çekiciydi çünkü hükümetin ekonomiye döviz girişini rahatlatmak için ABD’nin SWAP kolaylığı sağlanacak ülkeler listesine girmek istediği de biliniyordu, ABD’nin Türkiye’yi Rusya yaptırımlarının dışında tutmak ve F-35 programında tutmak için S-400’ü hizmete almamasını istediği de.
Notlarıma göre burada söylediklerinden arasında öne çıkan üç konu vardı:
1- Jeffrey ABD’nin Suriye’den de Ortadoğu’dan da bütünüyle çekilme niyeti olmadığını söylemesiydi. Çünkü, Jeffrey’e göre, burası ABD için temel rekabet alanlarından birisiydi; Rusya, İran ve Çin etkisi vardı. Ve ABD’nin NATO müttefiki Türkiye ile ABD’nin uzun zamandır ortağı İsrail bu bölgedeydi.
2- Jeffrey (PKK’nın Suriye kolu olan PYD ve YPG’nin oluşturduğu) Suriye Demokratik Güçleriyle (SDG), IŞİD’e karşı mücadele dışında hiçbir anlaşmaları olmadığını söylemesiydi. 17 Ekim’de ABD Başkan Yardımcısı Pence ile Erdoğan arasında Ankara’da varılan anlaşmaya atıfta bulundu ve SDG ile ilgili her konuda (dağıtılan silahların da dahil olduğunu var sayıyoruz) Türkiye’nin bilgilendirildiğini söyledi.
3- Astana Süreci sorulduğunda, Jeffrey’nin yanıtı, bu sürecin tek iyi yanının, “ABD’nin müttefiki Türkiye’nin” içinde bulunması olduğuydu. Bu ilginçti, çünkü hem Batı’da hem Türkiye’de şimdiye dek oluşturulan kamuoyu algısı, Türkiye’nin Astana Sürecine ABD’ye rağmen katıldığıydı.
Toplantının bu minvalde giden akışı, Türkiye’nin SWAP anlaşması talebiyle ilgili sorulan soruyla değişti.”

Yazının tamamını yetkinreport.com
sitesinde okuyabilirsiniz.