Saddam Hüseyin'i 235 gün saklayan Namık konuştu

Saddam Hüseyin'i 235 gün saklayan Namık konuştu
Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i 235 gün boyunca bir sığınakta saklayan Tikritli Alla Namık, Saddam’ın evinin kapısını çaldığında hiçbir şeyden haberdar olmadığını söyledi.Irak’ın devrik diktatörü Saddam...

Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i 235 gün boyunca bir sığınakta saklayan Tikritli Alla Namık, Saddam’ın evinin kapısını çaldığında hiçbir şeyden haberdar olmadığını söyledi.

Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'i 235 gün boyunca bir sığınakta saklayan Tikritli Alla Namık, Saddam’ın evinin kapısını çaldığında hiçbir şeyden haberdar olmadığını söyledi. Namık, “O tutuklanmadı, teslim edildi” dedi.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 3’üncü Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali'ne birbirinden ünlü isimler katılım gösterdi. Will Smith, Johnny Depp, Sharon Stone, Diane Kruger ve Michelle Williams gibi Hollywood yıldızlarının kırmızı halıda yürüdüğü festivalde Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film de gösterildi. 

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Tikritli Alla Namık’ın ağzından devrik diktatörün hikayesini anlatıyor. Belgesel ilk prömiyerini 13 Kasım’da Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) yaptı. 3’üncü Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali'nde de gösterilen film bu şekilde ilk kez bir Arap ülkesinde yayınlanmış oldu.

"Saddam kapımı çaldığında hiçbir şeyden haberim yoktu"

Rûdaw, belgesel hakkında Alla Namık ile konuştu.

“Saddam kapımı çaldığında hiç bir şeyden haberim yoktu” diyen Namık, geldiğinde cebinde çok az miktarda bir para olduğunu söyledi.

Saddam’ın en büyük acıyı çocukları Udey ve Kusay’ın ölüm haberini duyduktan sonra yaşadığını belirten Namık, ancak devrik diktatörün bu acıyı da bastırmak için elinden geleni yaptığını anlattı.

"Son konuşmamızda çok üzgündü"

Saddam Hüseyin’in ilk kez babasının yanına gittiğini aktaran Namık, “Babam Saddam’ın benim yanıma gelmesine karar vermiş. Kapımı çaldığında hiç bir şeyden haberdar değildim. Babam beni arayıp meseleyi anlattı, ben de birer birer kardeşlerimi arayarak onlara anlattım ve meselenin yayılmaması için uyardım. Allah'a şükür teslim edilene kadar onu koruyabildik. Tutuklandığını söyleyemem, teslim edildi” diye konuştu.

Ala Namık, “Son konuşmamızda çok üzgündü, sorunlar vardı. Grubundan birinin yerini açıkladığını hissetmişti. Benden kendisine başka bir gizli yer bulmamı istedi, ben de ona alternatif bir yer yaptım ama yeni yerine ulaştıramadık. İki gün sonra onu çiftliğime götürüp orada saklayacaktım. Ama 13 Aralık günü sabah saat 7.30’da tutuklandı” dedi.

Filme yoğun ilgi

Kürt yönetmen Halkawt Mustafa, belgesel için 12 yıl uğraştı. Farklı şehirlerde Saddam’ı sığınakta saklayan Alla ile 4 kez görüştü. Alla’nın kendi ağzından yaşananların anlatıldığı film, 3’üncü Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali'nde de ilgi görüyor. Önemli sayıda sanatçı ve gazetecinin hazır bulunduğu iMax Sineması'nda gösterilen filmin ardından, yönetmen ve filmin ana karakterine sorular yöneltildi.

Suudi aktör Abdullah Askar, Rudaw'a "Saddam Hüseyin'in ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak, iyisiyle kötüsüyle 20 yıl süren ve bugün hala bu anlatılmakta olan bir hikayeyi anlatıldı. Kendi açımdan olaylara bizzat tanık olan birinin dilinden dinlemek çok mutlu etti” diye konuştu.

Festivalin üçüncü gününde "Saddam Hüseyin’i Saklamak" belgeselinin ikinci gösterimi yapılacak. 3. Uluslararası Kızıldeniz Festivali, 30 Kasım-9 Aralık 2023 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenleniyor.