Sadr siyasetten çekildi, taraftarları Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı

Sadr siyasetten çekildi, taraftarları Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı
Irak’ın etkili siyasetçilerinden Şii din adamı Mukteda es-Sadr, siyaseti tamamen bırakmaya karar verdiğini duyurdu. Karara tepki gösteren Sadr taraftarları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı; olaylarda 2 kişi öldü, 19 kişi...

Irak’ın etkili siyasetçilerinden Şii din adamı Mukteda es-Sadr, siyaseti tamamen bırakmaya karar verdiğini duyurdu. Karara tepki gösteren Sadr taraftarları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı; olaylarda 2 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.

Es-Sadr’ın, dün Twitter hesabından yaptığı açıklama, ülkede iç siyasetin çalkantılı olduğu ve destekçilerinin Meclis’in dağılması için oturma eylemi yaptığı dönemde geldi. Temmuz ayı sonundan bu yana oturma eylemi yapan Sadr destekçileri, açıklamayla birlikte hareketlenerek güvenlik bariyerlerini aştı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi. Güvenlik güçleriyle çatışmalarda birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak kesin sayı henüz bilinmiyor.


Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, dün saat 15.30 itibarıyla sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yeşil Bölge semalarında ise Irak uçaklarının uçuş yaptığı görüldü. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de Bakanlar Kurulu’nun haftalık toplantılarını askıya aldı.

Irak polisi, es-Sadr’ın destekçilerine, “Iraklılarının kanının dökülmemesi için derhal Yeşil Bölge’den çekilme” çağrısı yaptı.

Ülkede siyasi gerilimi artıracak bu açıklamayla birlikte es-Sadr, Irak genelinde tüm siyasi bürolarını da kapatacağını duyurdu.

Daha önce de defalarca siyasetten çekileceğini açıklayan ve kararından dönen es-Sadr, bu açıklamada “Son çekilme” ifadesini kullandı. Açıklamanın devamında es-Sadr, destekçilerine “Bundan sonra Sadrist harekete ait sloganların ve bayrakların kullanılması yasaklanmıştır. Es-Sadr destekçileri bundan sonra medya ve sosyal medyada da aktif olmayacaktır” uyarısında bulundu.