Sağlık Bakanlığı, Turkovac aşısı acil kullanımı için başvurdu

Sağlık Bakanlığı, Turkovac aşısı acil kullanımı için başvurdu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Covid-19 aşısı Turkovac için acil kullanım onayı başvurusunun yapıldığını ve aşının yıl bitmeden yaygın kullanıma girmesini umduklarını söyledi.Bakan Koca, TBMM Plan ve Bütçe...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Covid-19 aşısı Turkovac için acil kullanım onayı başvurusunun yapıldığını ve aşının yıl bitmeden yaygın kullanıma girmesini umduklarını söyledi.

Bakan Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki açıklamasında, “Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim” dedi. Koca, yerli aşıyla ilgili daha önceki açıklamasında da “Bir tesiste üretimine başladığımız Turkovac aşımız ikinci bir tesiste de seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayında seri üretime geçebiliriz” dedi.

3.FAZ HAZİRAN AYINDA BAŞLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, haziranda yerli Covid-19 aşısının 3. faz çalışmalarının başladığını ve aşıya “Turkovac” adı verildiğini duyurmuştu. Sinovac gibi inaktif bir aşı olan Turkovac, Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirildi. Turkovac’ın 3. faz çalışmalar, haziran ayı sonunda başlamıştı. Bu aşamada aşı, binlerce kişi üzerinde test ediliyor. 3. faz çalışmaları kapsamında aşının İstanbul’da gönüllüler üzerinde denenmesine Temmuz başında, Kayseri Şehir Hastanesi’nde gönüllülere uygulanmasına ise 26 Ağustos’ta başlanmıştı.