Araştırmalar üçüncü dozun Omicron’a karşı etkili olduğunu gösteriyor

Araştırmalar üçüncü dozun Omicron’a karşı etkili olduğunu gösteriyor
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Omicron ile ilgili mevcut durumu ve aşılarla ilgili bilgileri paylaştığı bir güncelleme yaptı. “KLİMİK Derneği’nden SARS-CoV-2 Omikron Varyantına İlişkin...

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Omicron ile ilgili mevcut durumu ve aşılarla ilgili bilgileri paylaştığı bir güncelleme yaptı. “KLİMİK Derneği’nden SARS-CoV-2 Omikron Varyantına İlişkin İkinci Güncelleme” başlıklı yazıda, Omicron’un bulaştırıcılığı, yaptığı hastalığın seyri, salgına ve tanı testlerine etkisi ve aşıyla ve hastalığı geçirerek edinilmiş bağışıklıktan kaçma potansiyeli konusunda var olan bilgiler şöyle özetlendi:

“Güney Afrika’da vakalar çok hızlı bir artış eğilimini sürdürmekte, ancak klinik seyrinin deltaya kıyasla daha hafif olabileceğine dair ilk izlenimleri destekleyen veriler gelmeye devam etmektedir. Şu ana kadar yoğun bakım ve solunum desteği gereksiniminin deltaya kıyasla daha düşük seyrettiği görülmektedir. Diğer ülkelerdeki Omicron varyantına bağlı vakalara ilişkin gözlemler de aynı doğrultudadır.

Saptandığı tüm ülkelerde varyantın genom analizleri yoğun bir şekilde yürütülmekte ve veriler hızla birikmektedir. S genindeki delesyonlarla hızlı taramanın yanı sıra genomik izleme çalışmalarına da ağırlık verilmesi Omicron’un yaygınlığının daha sağlıklı olarak belirlenebilmesi için önem kazanmış durumdadır.

Omicron’un bağışıklıktan kaçma yeteneğine yönelik üç çalışmanın ön sonuçları, internet üzerinden peş peşe paylaşıldı. Üç çalışmada da özellikle 2 doz aşılama sonrası elde edilen antikor yanıtlarının Omicron’a karşı etkili olamayabileceğini, geçirilmiş infeksiyon+aşılama ya da 3. doz uygulamaları ile elde edilen antikorların Omicron’a karşı aktivitelerini bir ölçüye kadar koruduklarını göstermektedir. Bu konuda kesin bir yargıya varabilmek için ek çalışmalar gereklidir. Üçüncü dozların korunma açısından önemli olduğu görüşü genel olarak paylaşılmakla birlikte bu konuda da daha fazla verinin ortaya çıkmasına gereksinim vardır.”