Sahte alıcılarla fiyat yükselterek otomobil satan şahsa 300 bin lira ceza!

Sahte alıcılarla fiyat yükselterek otomobil satan şahsa 300 bin lira ceza!
Sosyal medyada çektiği alım satım videolarıyla program yapan M.M., otomobil satışından 3 günde nasıl 145 bin TL kâr ettiğini adım adım anlatmıştı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, şahsın tespit edildiğini ve 300...

Sosyal medyada çektiği alım satım videolarıyla program yapan M.M., otomobil satışından 3 günde nasıl 145 bin TL kâr ettiğini adım adım anlatmıştı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, şahsın tespit edildiğini ve 300 bin TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Çektiği videoda, 600 bin liraya aldığını belirttiği bir aracı noterde 601 bin liraya satıldı şeklinde gösterdiğini belirten kişi, KDV için yalnızda 180 lira ödediğini belirtmişti. Satıcı daha sonra aracı 745 bin liraya satarak 145 bin lira kâr ettiğini duyurmuştu. Kişi ayrıca pazarlık aşamasında tanıdığı arkadaşları sayesinde aracın piyasasını yükselttiğini de videoda açıkça belirtmişti.

Üst sınırdan para cezası

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan sosyal medyada konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Sosyal medya platformlarında taşıt satışına ilişkin video yayımlayan M.M. isimli şahsın kimlik bilgileri yapılan incelemeler sonucu belirlenmiştir. 2022 ve 2023 yılları arasında toplam 17 adet taşıt satışı gerçekleştirdiği Bakanlığımız İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Bilgi Sistemi kayıtlarından tespit edilmiş olup, yetki belgesi olmadan ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal ettiği anlaşılmıştır. Ayrıca anılan şahsın fiyatı sahte alıcılarla yükselterek alıcıyı aldattığı tespit edilmiştir.

Bu kapsamda, bahsi geçen şahıs hakkında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında İç Ticaret Genel Müdürlüğümüzce idari para cezası üst sınırı olan 300 Bin TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarındaki tüm satışlarının vergi ziyaı açısından incelenmesi amacıyla, bahsi geçen şahsın 2022 ve 2023 yıllarındaki taşıt alım satım bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığıyla paylaşılacaktır.

Ticaret Bakanlığı olarak spekülatif ve aldatıcı eylemlerle tüketicilerimizi mağdur eden kişi ve kuruluşlara geçit vermeyecek, haksız kazanç sağlama girişimleri ve haksız ticari uygulamaları önlemeye yönelik denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz."