‘Salgının mevsimi olmaz’

‘Salgının mevsimi olmaz’
Havaların ısınmasının virüsün etkisinin azalmasında etkili olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayılarının arttığı hava sıcaklıkları yüksek olan ülkeleri örnek verdi. Ceyhan, “pandeminin mevsimi olmaz”...

Havaların ısınmasının virüsün etkisinin azalmasında etkili olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayılarının arttığı hava sıcaklıkları yüksek olan ülkeleri örnek verdi. Ceyhan, “pandeminin mevsimi olmaz” dedi.

Sıcaklığa aldanmamak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tedbirlerin bırakılması halinde Türkiye’de de artışların yaşanacağını kaydetti. Ceyhan, şu açıklamaları yaptı:
“Sıcaklığın pandemi üzerinde olumlu etkisi olacağı ve pandeminin haziran başı biteceğini birçok arkadaşımız söyledi. Orada dikkatten kaçan iki önemli nokta vardı. Pandemi mevsimsel hastalıktan farklıdır. Pandeminin bir kuralı vardır, pandeminin mevsimi olmaz.

Amerika’dan yapılan bir modellemeyi çalışma gibi zannetti arkadaşlar. O tamamen bir modellemeydi ve yanlış bir kuram üzerine kurulmuştu. ’25 dereceden sonra her bir derece sıcaklık artışında virüsün bulaşı yüzde 3 azalır’ gibi. Doğru olmadığını gördük. Şu anda dünya nüfusuna göre en çok vaka artışı olan ülkelere bakalım. Birinci sırada Katar, ikinci sırada Bahreyn, arkadan Suudi Arabistan geliyor. Bunların sıcaklık ortalamaları şu an 40’ın üzerinde. İkinci artış dönemini yaşayan İran’a bakıyoruz, havalar oldukça sıcak. Demek ki sıcaklığın bir etkisi yok.

“Mevsimi mutlaka bir kenara bırakmak lazım. Tek yolu var alınan tedbirler ve tedbirlere uymak” diyen Ceyhan “Kurban etinden koronavirüs bulaşır mı?” sorusuna da şu yanıtı verdi:“Kurbanı kesen virüs taşıyor ve öksürdü, hapşırdı onun üzerine. Siz de elinizi kısa süre içinde o bölgeye değdirdiniz, ağzınıza, burnunuza götürdünüz bulaşabilir. Ama onun dışında o hayvanı keserek, yiyerek corona virüsü bulaşmaz.”