Sanatçı temsilcileri seçimle değil atamayla belirlendi

Sanatçı temsilcileri seçimle değil atamayla belirlendi
Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ve Kültür Emekçileri Sendikası (KÜLTÜR EMEK-SEN) yayınladıkları ortak bildiri ile sanatçı temsilcilerinin mevzuata aykırı şekilde atamayla yapılmasına tepki gösterdi. Ortak...

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ve Kültür Emekçileri Sendikası (KÜLTÜR EMEK-SEN) yayınladıkları ortak bildiri ile sanatçı temsilcilerinin mevzuata aykırı şekilde atamayla yapılmasına tepki gösterdi. Ortak bildiride özetle şunlar kaydedildi:

EĞİLİM YOKLAMASI OLMALIYDI
“Devlet Tiyatrolarında Sanat ve Yönetim Kurulu Sanatçı Temsilcisi, Edebi Kurul Sanatçı Temsilcisi ve Disiplin Kurulu Sanatçı Temsilcisi seçim ve eğilim yoklaması ile tayin edilir. Eğilim yoklamasından da kastedilen aslında seçimdir. 25 Kasım 2022 tarihinde söz konusu temsilciliklerin görev süresi sona ermiştir. Sanat ve Yönetim Kurulu sanatçı temsilci ve Edebi Kurul sanatçı temsilci için Genel Müdürlükçe eğilim yoklaması yapılmaksızın atama gerçekleştirilmiş, yasayla zorunlu kılındığı halde Disiplin Kurulu Sanatçı Temsilcisi seçimi yapılmamıştır.

Sanat ve Yönetim Kurulu sanatçı temsilciliğine Alpay Ulusoy getirilmiş, hali hazırda Edebi Kurul Sanatçı Temsilcisi olan Berna Konur’un ise görev süresi uzatılmıştır.

ARTIK GENEL MÜDÜRLÜK TEMSİLCİSİ…
Anılan temsilcikler için atama yapıldığında atanan kişiler seçilmiş kişilerin aksine artık Genel Müdürlük makamını temsil etmektedirler. Oysa onların görevi; demokrasinin bizlere tanıdığı hakla onlara oy verenleri temsil etmektir. Diğer türlüsü dayatmadır! Kitlenin iradesi dışında alınmış hak ve özgürlüklere karşı hukuksuz bir uygulamadır.

Genel Müdür Mustafa Kurt’un ve atanmış Alpay Ulusoy’un, ivedilikle bu yanlıştan ve kendilerini kurumun üzerinde gören bu antidemokratik tutumdan vazgeçmesi gerekmektedir. Hak ve özgürlüklerin, demokrasinin, adaletin hepimize gerekli olduğu gibi söz konusu kişilere de gerekli olacağını hatırlatır, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”