Saruhan Oluç: Tutuklu 15 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı, mahkeme üyesiyle evli

Saruhan Oluç: Tutuklu 15 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı, mahkeme üyesiyle evli
Diyarbakır tutuklanan 15 gazetecinin yargılanmasına 13 ay sonra bugün başlandı. Beş gazetecinin beyanlarının dinlendiği duruşmanın yarın devam etmesine karar verildi.Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü...

Diyarbakır tutuklanan 15 gazetecinin yargılanmasına 13 ay sonra bugün başlandı. Beş gazetecinin beyanlarının dinlendiği duruşmanın yarın devam etmesine karar verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran 2022’de yapılan operasyonla ev ve işyeri baskınlarında 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltında 8 gün tutulan gazetecilerden 16'sı "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Dosyası ayrılan JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, 15 Haziran’da yapılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Soruşturma savcısı tarafından 10 ay sonra hazırlanan iddianamede, gazetecilerin yaptıkları haberler, programlar ve yayın içerikleri suçlama konusu yapıldı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmalarda, tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alağaş, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ve gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Mehmet Şahin, Lezgin Akdeniz, Suat Doğuhan ve Ramazan Geciken yargılanıyor.

Yargılamanın bugünkü ilk duruşmasında, beş gazetecinin beyanları alındı. Duruşmanın yarın sabah devam etmesine karar verildi.

Soruşturma savcısıyla mahkeme üyesi evli

Öte yandan, Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, iddianameyi hazırlayan soruşturma savcısının bir mahkeme üyesiyle evli olduğunu açıkladı.

Oluç, Meclis'te söz alarak, "Aldığımız bilgilere göre çok acayip bir durum var. İddianameyi hazırlayan soruşturma savcısının mahkeme üyesiyle evli olduğu ortaya çıktı. İnanılır gibi değil. Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu ama mahkeme başkanı bu talebi her zaman olduğu gibi reddetti" dedi.