Satın alma gücünde Türkiye, Avrupa’nın fakiri

Satın alma gücünde Türkiye, Avrupa’nın fakiri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi (SGP) 2021 verilerini yayımladı. Türkiye, satın alma gücü paritesi verilerinde Avrupa kıtasının sonlarında yer aldı. Verilere göre, Türkiye'nin fiili bireysel tüketime...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi (SGP) 2021 verilerini yayımladı. Türkiye, satın alma gücü paritesi verilerinde Avrupa kıtasının sonlarında yer aldı. Verilere göre, Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2021'de 36 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 36 euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir.

36 ÜLKE ARASINDA SONDAN YEDİNCİ
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP'ye göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2021 sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 63 oldu ve AB ortalamasının yüzde 37 altında kaldı. Türkiye, bu endeskte sondan yedinci oldu. Türkiye'nin geçebildiği ülkeler Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek ve Arnavutluk oldu. Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), beş aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), bir potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP'ye göre, kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 268 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 32 ile Arnavutluk oldu.