Savaş ha çıktı ha çıkacak

Savaş ha çıktı ha çıkacak
ABD ve Rusya, Rusya ve NATO arasındaki görüşmeler, Avrupa Birliği’nin girişimlerine rağmen Rusya-Ukrayna krizine bir çözüm bulunamadı. Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bin asker göndermesinin ardından İngiltere Savunma Bakanı...

ABD ve Rusya, Rusya ve NATO arasındaki görüşmeler, Avrupa Birliği’nin girişimlerine rağmen Rusya-Ukrayna krizine bir çözüm bulunamadı. Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bin asker göndermesinin ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmesi için Ukrayna’ya kısa menzilli tanksavar füze gönderildiğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Wallace, İngiliz milletvekillerine yaptığı açıklamada, küçük bir grup İngiliz askerinin de Ukrayna’ya eğitim vermeleri amacıyla gönderileceğini söyledi. Wallace, Rus askerlerin işgal amacıyla Ukrayna’ya girebileceğine dair “meşru ve gerçek bir kaygının bulunduğunu” söyledi.

İLK SİLAHLAR GÖNDERİLDİ
Wallace açıklamasında Rusya’nın “tehdit edici davranışlarının artması üzerine” İngiltere’nin güvenliğin sağlanması için ilave yardım gönderdiğini belirtti. Önceki gün türünün ne olduğu açıklamasa de ilk hafif tanksavar silahların gönderildiği dile getirildi.

Wallace, Ukrayna’nın kendisini savunma hakkı olduğunu belirterek bu silahların kısa menzilli ve savunma amaçlı olduğunu, Rusya’ya karşı herhangi bir tehdit unsuru oluşturmadıklarının altını çizdi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında bir ateşkesin imzalanmış olmasına rağmen 2014’ten beri gerilim var.

Rusya ise NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah göndermekle ve ABD’yi bölgedeki gerilimi artırmakla suçluyor.

ALMAN BAKANDAN NORMANDİYA FORMATI
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre de yeni Alman hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale tehdidine karşı yeni bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kulaba, “Normandiya Formatı” olarak adlandırılan müzakere sürecinin yeniden canlandırılması konusunda anlaştı.

Normandiya Formatı adı verilen müzakere süreci, ilk kez Minsk Anlaşması çerçevesinde 2015 yılında Almanya, Ukrayna, Fransa ve Rusya’nın katılımıyla başlatılmıştı.

LAVROV İLE DE GÖRÜŞTÜ
Baerbock dün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi. Rusya‘nın, Almanya ile daha yapıcı ilişkiler kurmak istediğini ifade eden Lavrov, görüş ayrılıklarının olduğu güncel konulara atıfta bulunarak, bu temasların göz hizasında ve ilgili ülkelerin çıkarlarının göz önünde bulundurularak gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Baerbock da yaptığı açıklamada, “Seyahatimle, Rusya ile ilişkilerin yeni Alman Hükümeti ve şahsen benim için çok önemli olduğuna açıkça işaret etmek istiyorum” dedi. Baerbock da Rus mevkidaşı gibi, “Moskova ile Berlin arasında istikrarlı bir ilişkinin alternatifi yok” söyleminde bulundu.

RUSYA, KIEV ELÇİLİĞİNİ BOŞALTIYOR

Rusya’nın Moskova ve Batı ülkeleri arasında yoğun diplomatik görüşmeler başlamadan önce Kiev’deki büyükelçiliğini boşaltmaya başladığı belirtildi. 

T24’ün haberine göre, New York Times’a konuşan bir Ukraynalı üst düzey güvenlik yetkilisi, çoğu Rus diplomatların eşleri çocukları olan 18 kişinin bir otobüsle Kiev’den Moskova’ya gönderildiğini ifade etti.

5 Ocak’tan birkaç gün sonra aralarında Kiev büyükelçiliği ve Lviv konsolosluğundan 30 kişinin ayrıldığı belirtildi.

Güvenlik kaynağı, Rusya’nın iki diğer konsolosluğunda çalışan diplomatlara da ülkeden ayrılmaya hazırlanmalarını söylediğini ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’daki diplomatik temsilciliklerini boşaltmaya başlamasının nasıl yorumlanması gerektiği üzerine düşünüldüğü belirtildi. Ukraynalı ve ABD’li yetkililer, Rus lider Vladimir Putin’in bu kararının bir propaganda hamlesi, potansiyel çatışma için hazırlık veya aldatmaca olabileceğini belirtti.