SAVAŞTA SONA MI GELİNDİ

SAVAŞTA SONA MI GELİNDİ
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, Ukrayna’da yaşananların tırmanıp nükleer bir krize dönüşmemesi adına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuriy...

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, Ukrayna’da yaşananların tırmanıp nükleer bir krize dönüşmemesi adına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov ve Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev ile gizli görüşmeler yaptığını iddia etti.

Sputnik’in haberine göre, gazetenin haberinde, Sullivan’ın Uşakov ve Patruşev ile yapılan görüşmelerin, Ukrayna’yla ilgili gerilimin tırmanmasının önünün kesilmesi dışında, Rusya ile ABD arasında iletişim kanallarının açık kalması amacıyla olduğu ifade edildi. WSJ, bu temaslar hakkında bilgisi olduğunu belirttiği kaynakların söz konusu görüşmelerin sayısını ya da ne zaman yapıldığına ilişkin bilgi paylaşmadığını yazdı.

Haberde, Sullivan’ın Rusya ile iletişimi koruma isteğinin, ABD’deki üst düzey yetkililerin hepsi tarafından desteklenmediği, pek çok yetkilinin söz konusu ‘iletişimin mevcut koşullarda yararlı olacağına inanmadıkları’ kaydedildi.


KREMLİN NE DOĞRULADI NE DE YALANLADI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında WSJ’nin haberinin doğru olup olmadığı yönündeki soruya, “Bu yayın ile ilgili söyleyecek bir şeyim yok. Anglo-sakson gazetelerinden pek çok yalan haber yayınlanıyor. Bu nedenle bu haber ile ilişkili soruların ya gazetenin kendisine ya da Beyaz Saray’a sormak gerek” yanıtını verdi.

Peskov, ‘ABD yönetiminin, Rusya ile görüşmelere geri dönmeye hazır olduğuna ilişkin sinyal vermesi konusunda Kiev’e baskı yaptığı’ iddiasını içeren WSJ ve Washington Post haberleri hakkında da “Bunun böyle olup olmadığını bilmiyoruz. Zira gazetelerde doğru haberler yer alsa da sıklıkla tamamıyla spekülasyon ya da doğrudan yalan haberler de yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü, bununla beraber Rusya’nın Ukrayna ile görüşmeye hazır olduğunu fakat müzakere gerçekleştirilmesinin Ukrayna yasaları tarafından yasaklanmış olması nedeniyle bunu olası görmediklerini kaydetti.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle birlikte yumuşama belirtisi göstermişti. Biden göreve geldiği ilk dönemde Putin ile görüşmüştü. İki isim 2021’in Haziran ayında Cenevre’de bir araya gelmişti. Biden ile Putin Aralık 2021’de iki kez ve 2022 Şubat’ında ise bir kez görüşmüştü.