Scholz’un kabusu 3. Dünya Savaşı

Scholz’un kabusu 3. Dünya Savaşı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa ilişkin üçüncü dünya savaşına yol açacak bir gerilimi önlemek için her şeyi yaptığını ve nükleer savaş olmaması gerektiğini söyledi.Olaf Scholz, haftalık...

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşa ilişkin üçüncü dünya savaşına yol açacak bir gerilimi önlemek için her şeyi yaptığını ve nükleer savaş olmaması gerektiğini söyledi.

Olaf Scholz, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta, Almanya'nın, müttefikleriyle beraber Ukrayna'ya silah sevkiyatı yaptığını, bunun korkunun aksine siyasi sorumlulukla ilgili olduğunu ifade etti.

Ukrayna'nın talep ettiği uçuşa yasak bölgenin NATO'yu bir savaş tarafına dönüştürebilme durumuna dikkati çeken Scholz, şunları söyledi:

NÜKLEER SAVAŞ OLMAMALI

"NATO ile nükleer bir güç olan Rusya gibi son derece silahlı bir süper güç arasında doğrudan bir askeri çatışmadan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmamız gerektiğini çok erken söyledim. Üçüncü dünya savaşına yol açacak bir gerilimi önlemek için her şeyi yapıyorum. Nükleer savaş olmamalı" dedi.

Muhabirin, ABD'nin Ukrayna'ya 48 saat içinde silah sevkiyatı yapabildiğini ancak Almanya'da bunun 48 gün sürdüğünü belirtmesi üzerine Alman Başbakan, "Onu da okudum. Stoklarımızdan teslimatlar da hızlıydı. ABD ordusunun önemli ölçüde daha büyük stokları var. Son yıllarda ordumuzdaki kemer sıkma politikası iz bıraktı. Bunu değiştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Şansölye Scholz, ülkesinin Avrupa genelinde barış ve güvenliğin sorumluluğunu taşıdığını, Almanya ve NATO'nun Ukrayna'da savaşan taraflar olmasını doğru bulmadığını vurguladı.

DİKTE BARIŞ OLMAYACAK

Rus birliklerinin geri çekilmesini ve ateşkes sağlanması gerektiğinin altını çizen Başbakan Scholz, "Ukrayna'nın gelecekte kendisini savunmasını sağlayacak bir barış anlaşması olmalı. Onları güvenlikleri garanti altına alınacak şekilde donatacağız. Garanti gücü olarak hizmet verebiliriz. Putin'in uzun zamandır hayalini kurduğu türden bir dikte barış olmayacak" ifadelerini kullandı.

Scholz, Rusya'ya karşı bir gaz ambargosunun savaşı bitireceğini hiç düşünmediğini de belirtti.