Seferberlik manevrası tansiyonu yükseltti

Seferberlik manevrası tansiyonu yükseltti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya halkına, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC), Herson ve Zaporojye bölgelerinin sakinlerine hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’da kısmi seferberlik ilanını öngören...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya halkına, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC), Herson ve Zaporojye bölgelerinin sakinlerine hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’da kısmi seferberlik ilanını öngören kararnameyi imzaladığını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre Putin, “Sadece şu anda yedekte bulunan ve her şeyden önce orduda görev yapmış, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip olan vatandaşlar, kısmi seferberlik çağrısına tabi olacaktır. Askeri göreve çağrılanlar, birliklere gönderilmeden önce özel askeri harekat deneyimi dikkate alınarak mutlaka ek askeri eğitimden geçecek” dedi.

Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerindeki, Zaporojye ve Herson bölgelerindeki sakinlerin büyük bölümünün geleceği hakkında alacağı kararı destekleyeceklerini de ilan etti.

BLÖF YAPMIYORUZ
Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna’da barışçıl çözüm istemediklerini vurgulayarak, “Batı barışçıl bir çözümden yana değil, Ukrayna’ya silah yığıyor. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

Özel askeri harekat başladıktan sonra, İstanbul’daki müzakereler de dahil Ukraynalı temsilcilerin yapılan görüşmelerde Moskova’nın tekliflerine ‘çok olumlu’ tepki verdiğini ve bu tekliflerin öncelikle Rusya’nın güvenliğinin, çıkarlarının sağlanmasına yönelik olduğunu anlatan Putin, “Görünen o ki, barışçıl çözüm Batı’nın hoşuna gitmiyor. Bu nedenle birtakım uzlaşmalar sağlandıktan sonra Kiev’e tüm anlaşmaları bozması için doğrudan bir emir verildi” dedi.

Rusya’ya nükleer silahla şantaj yapmaya çalışan ülkelere seslenen Putin, rüzgar gülünün onlara doğru dönebileceği uyarısında bulundu.

SEFERERLİK PROTESTOLARI BAŞLADI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanının ardından birçok kentte halk sokaklara indi. Birçok kişinin ise silah altına alınmamak için ülkeyi terk etmeye başladığı öne sürülüyor.

Rusya’nın Baykal, Barnaul, Yakutsk, İrkutsk, Krasnoyarsk, Tomsk, Novosibirsk, Ekaterinburg, St. Petersburg, Krasnodar ve başkent Moskova gibi birçok kentinde meydanlara inen göstericiler, kararın geri alınmasını istiyorlar. Protestolarda 60’dan fazla kişi gözaltına alındı. Seferberlik emrine uymayanlar için 10 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

DÜNYA İZİN VERMEZ
Putin’in nükleer silah kullanacağını düşünmediğini belirten Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Bence dünya onun bu silahları kullanmasına izin vermez” dedi. Batı’nın Rusya’nın şantajını kabul etmeyeceğini kaydeden Zelenski, Rusya’yla ancak Ukrayna’dan çekilirse masaya oturacaklarını söyledi.