Şeffaflık aşı için de şart

Şeffaflık aşı için de şart
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 13 aşı çalışmasının devam ettiğini duyurdu. Ancak salgının başından bu yana Türkiye’de verilerle ilgili bir bilinmezlik var. Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nden Prof. Dr. Derya...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 13 aşı çalışmasının devam ettiğini duyurdu. Ancak salgının başından bu yana Türkiye’de verilerle ilgili bir bilinmezlik var. Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nden Prof. Dr. Derya Unutmaz’a göre, toplum verilere olan güvenini kaybederse aşıya nasıl güvenecek?
Sağlık Bakanı Koca dün Van’da “Türkiye’de faz 1 çalışmasına kadar gelen toplam 13 aşı çalışması var. Önümüzdeki haftalar faz 1 çalışması başlayabilir. Aşının ortaya çıkması sanıyorum 2021’in bahar aylarında olabilir. Bahsettiğim aşılarının yıl bitmeden piyasaya verileceği kanaati taşıyorum. Bununla ilgili bağlantılarımızın, işbirliğimizin olduğunu da söylemek istiyorum” açıklamasını yaptı.
SORU İŞARETLERİ ARTTI
Bu açıklama umut verse de Türkiye’de salgının seyriyle ilgili soru işaretleri devam ediyor. İllerden farklı vaka ve ölüm sayıları geliyor, uzmanlar verilerin güvenilir olmadığına dikkat çekiyor. ‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Derya Unutmaz soru işaretlerine bir yenisini ekledi.
Pandemide en önemli iki konunun şeffaflık ve güven olduğunu söyleyen Prof. Derya Unutmaz, Amerika’da sadece eyalet, mahalle değil hangi hastanede kaç hasta ve ölü olduğunu bulabildiklerini ve Türkiye’de de böyle olması gerektiğini söyledi.
“Bu bilgilere ulaşmak insanları rahavete kapılmaktan kurtarır. Ayrıca yakınınızda enfekte olanları bilirseniz ona göre tedbir alırsınız” diyen Unutmaz, “İnsanlar verilere olan güveni kaybederse aşıya ve tedaviye nasıl güvenir. Türkiye’nin durumunu hiç iyi görmüyorum. Rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu durum sağlık sisteminin çökmesine sebebiyet verir” diye konuştu.
‘SIKI TEDBİRLER ALINMALI’
Virüsle mücadelede seferberlik ilan edilmesi ve sıkı tedbirler alınması gerektiğini belirten Unutmaz, ”Kontrolü elden kaybedince geç kalmış sayılırsınız. Mart nisandan kötü durumdayız. Okullar açılacak, başlı başına büyük bir sorun. Türkiye’de herkes maske taksaydı virüs yüzde 90 engellenebilirdi. Kalabalık ortamların yasaklanması lazım. ABD’de 6 kişi bir araya gelemiyor. Yasakları mecburi tutmak gerekiyor” dedi.