Sinema meslek örgütlerinden Bergen filmi için ortak açıklama: Failin sesini kısın, kadının sesi olun

Sinema meslek örgütlerinden Bergen filmi için ortak açıklama: Failin sesini kısın, kadının sesi olun
Şarkıcı Bergen’in hayatını anlatan “Bergen” filminin, Bergen’i öldüren Halis Serbest’in yaşadığı Adana’nın Kozan ilçesinde gösterimden kaldırılması üzerine, sinema oyuncuları, senaristler ve sinema emekçilerinin...

Şarkıcı Bergen’in hayatını anlatan “Bergen” filminin, Bergen’i öldüren Halis Serbest’in yaşadığı Adana’nın Kozan ilçesinde gösterimden kaldırılması üzerine, sinema oyuncuları, senaristler ve sinema emekçilerinin yer aldığı 10 örgüt ortak açıklama yaptı.

“Basın yayın organlarına yansıyan bilgilere göre; Kozan Belediye Başkanı’nın bu kararının Bergen’i öldüren erkeğin baskıları sonucu alındığı” belirtilen açıklamada, Bergen’e şiddet uygulayan ve öldüren Halis Serbest’in film ekibini de tehdit ettiğine dikkat çekildi ve buna rağmen bir televizyon kanalının yayınına katılabilmesine tepki gösterildi. Açıklamanın tam metni şöyle:

“FİLMİ GÖSTERİMDEN KALDIRMASININ YASAL HİÇBİR DAYANAĞI YOKTUR”
“’Bergen’ adlı sinema filmi Kozan Belediye Sinemasının gösterim planında olduğu ve filmle ilgili her türlü materyal ellerine ulaştırıldığı halde belediye başkanı tarafından son anda gösterimden kaldırılmıştır. Bir sanatçı kadına yönelik ölümle sonuçlanan şiddeti anlatan ve bu şiddeti mahkum etmeyi amaçlayan “Bergen” filmi, belediye başkanı tarafından şiddet içeriyor gerekçesiyle sansüre uğratılmıştır. “5244 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun”a göre filmle ilgili bir uygulama sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolü altında uzman ve psikologların bulunduğu bir kurulun kararıyla yapılabilir. Bu kurul da “Bergen filmi için 10 yaşından 13 yaşına kadar olan çocukların ailesiyle filmi izleyebileceği kararını almıştır. Devletin resmi kurulu bahsi geçen filmi çocukların bile izleyebileceği bir film olarak sınıflandırmıştır. Bir belediye başkanının kişisel yargısıyla filmin gösterimden kaldırmasının yasal hiçbir dayanağı yoktur.”