Sinemanın sultanı: “50 sene çile çektim”

Sinemanın sultanı: “50 sene çile çektim”
Gemlik Film Festivali’nin açılışına katılan Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, canlandırdığı kadınların hepsinin çileli kadınlar olduğunu belirterek, “Ben 50 sene çile çektim. Çoğu edilgen kadındı ama sonunda...

Gemlik Film Festivali’nin açılışına katılan Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, canlandırdığı kadınların hepsinin çileli kadınlar olduğunu belirterek, “Ben 50 sene çile çektim. Çoğu edilgen kadındı ama sonunda dik durmasını öğrenmişlerdi. Ben de bu filmler sayesinde dik durmayı öğrendim” dedi.

Festivalin açılışında ‘’Selvi Boylum Al Yazmalım’’ filminin gösteriminin ardından Gülay Afşar moderatörlüğündeki söyleşi için sahneye çıkan Türkan Şoray, binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. Gördüğü büyük sevgi karşısında gözyaşlarına hakim olamayan Şoray, ‘’Sizinle olmak dünyanın en güzel duygusu. Sizlerin sevgisi ve ilgisi o kadar değerli ki… Bu sevgi beni hayata bağlayan en güzel ve en önemli güç. Duygularımı ifade edemiyorum’’ dedi.

Şoray, Eşref Kolçak anısına düzenlenen Gemlik Film Festivali için emek veren herkese teşekkür etti.

Söyleşide samimi açıklamalarda bulunan Türkan Şoray, ‘’Selvi Boylum Al Yazmalım filmi Cengiz Aytmatov gibi muhteşem bir yazarın hikayesinden uyarlandı. Ali Özgentürk çok güzel bir senaryo yazdı, Cahit Berkay inanılmaz bir müzik yaptı. Seyircimiz bu filmi bağrına bastı’’ dedi.

O KADINLARIN HEPSİ BENDİM
Oynadığı 220 filmde yüzlerce karaktere imza atan Türkan Şoray, hep mücadeleci kadınları canlandırdığını belirtti. Şoray, ‘’Hepsinin ayrı dramları vardı, hepsi ayrı sosyal sınıftan isimlerdi. O kadınların hepsi bendim ve onlarla özdeşleştim, onların mücadelesiyle ben de mücadele ettim. Ama maalesef canlandırdığım kadınların hepsi çileli kadınlardı ve ben 50 sene çile çektim. Çoğu edilgen kadındı ama sonunda dik durmasını öğrenmişlerdi. Ben de bu filmler sayesinde dik durmayı öğrendim. O kadınların açılarını eve taşıyordum. O acıyı yaşamış gibi yapmadım,  gerçekten acı çektim’’ ifadesini kullandı.

CAHİT BERKAY: AŞIKTIM
Gecede sahneye çıkan Cahit Berkay, ilk şarkısını orkestrasıyla çalmak yerine Türkan Şoray’a resital yapmak istediğini belirtti ve ‘’Bana, o filmin müziğini yaparken nasıl bir duyguyla yaptın, diye soruyorlar. Aşıktım. Kendimi şanslı hissediyorum ve Türkan Şoray’a resital yapmak istiyorum’’ dedi. Cahit Berkay “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin müziğini çalarken Türkan Şoray da filmden diyaloglarla Berkay’a eşlik etti ve meydanı dolduran binlerce kişi ‘’Çok yaşa Türkan Sultan’’ diye tezahürat yaptı.