‘Sinyal’ indirime yetmedi

‘Sinyal’ indirime yetmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı, politika faizi sabit tutularak yine yüzde 19 oldu. Merkez’in kararının ardından da dolar düşüşe geçti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, TV’de faiz-enflasyon...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı, politika faizi sabit tutularak yine yüzde 19 oldu. Merkez’in kararının ardından da dolar düşüşe geçti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, TV’de faiz-enflasyon formülünden bahsetmiş, “Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum” diyerek, aslında Türkiye’nin 128 milyar dolarını yok eden faiz-enflasyon formülünü yeniden uygulanacağının sinyalini vermişti.
ENFLASYON MESAJI
Merkez Bankası açıklamasında “Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir” denildi.
MEVCUT SIKI
DURUŞ MESAJI
Açıklamada, “Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.
ENFLASYONDA YÜZDE 5 HEDEFİ DEVAM
Duyuruda, TCMB’nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği bildirildi. Ayrıca, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizinin, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği vurgulandı.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber - ATV ortak yayınında şunları kaydetmişti: “Enflasyon noktasında da ağustos ayını geride bıraktığımızda, biz ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz ama bunun oranı ne olur? Şu anda bulunduğumuzun bir defa çok çok altında olur. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum. Çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz.”