Blinken Türkiye'de, Fidan ile görüşmede masada neler var? Erdoğan, Blinken hakkında ne demişti?

Blinken Türkiye'de, Fidan ile görüşmede masada neler var? Erdoğan, Blinken hakkında ne demişti?
Gazete Pencere Haber MerkeziABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye’ye geldi. Blinken ve Dışişleri Bakanı İrfan Fidan görüşmesinde çözülmeyi bekleyen ve krizlere neden olan bir dizi konu başlığı varABD Dışişleri Bakanı...

Gazete Pencere Haber Merkezi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye’ye geldi. Blinken ve Dışişleri Bakanı İrfan Fidan görüşmesinde çözülmeyi bekleyen ve krizlere neden olan bir dizi konu başlığı var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüştü. Fidan görüşme öncesi Blinken'in sarılmak istemesine müsaade etmedi.

İki bakanın ağırlıklı olarak İsrail-Hamas savaşını ele almaları, bunun yanı sıra Suriye’deki gelişmeleri ve İsveç’in NATO üyeliğini de değerlendirmeleri öngörülüyor. Çözüm bekleyen bir başka konu ise ABD'nin Türkiye'ye vermekten vazgeçtiği F-16'lar meselesi. Bu konunun da görüşmede ele alınacağı belirtiliyor.

Blinken’i Vali Yardımcısı karşıladı

Antony Blinken'ı Pazar akşamı Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Blinken’in Ankara Vali Yardımsıcı Nazlı tarafından karşılanması Erdoğan’ın Blinken hakkında söylediği sözlerin etkisi olarak değerlendiriliyor.

Blinken ilk ziyaretinde Türkiye’ye gelmedi

Blinken, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından ilk Orta Doğu turunda Ankara’yı pas geçmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Blinken’ın Türkiye'ye gelmek istediğini ancak kendisinin Mısır ziyareti nedeniyle programın uygun olmadığını kaydetmişti.

İsrail ziyareti ve Erdoğan’ın tepkisi

Bazı diplomatik kaynaklar ise Blinken’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi hakkındaki sert açıklamaları nedeniyle ziyaretin ilk turda gerçekleşmediğini iddia etmişlerdi. Erdoğan, bölgeye ilk ziyareti sırasında “Buraya Yahudi olarak geldim” diyen Blinken’ı sert dille eleştirmiş, “Bunu söylediğin zaman karşındakiler 'Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum' derse ne diyeceksin?” diye sormuştu.

Blinken'ın 2-10 Kasım günlerini kapsayan ikinci tur programı kapsamında yapılan resmi açıklamada Ankara yer almamıştı. Ancak daha sonra listeye Ankara da eklendi.

Masadaki konular, krizler ve ayrılıklar

Bilinken ile Fidan görüşmesinde masada İsrail-Filistin çatışması, İsveç’in NATO’ya girmesi için Türkiye’den beklenen onay ve Suriye’de yaşanan gelişmeler olacağı öngörülüyor.

Fidan ve Blinken’in önünde duran bu konularda derin görüş ayrılıkları var.

İsrail-Filistin çatışmaları konusunda bizzat Erdoğan’ın Hamas’a yönelik “terör örgütü değildir” ve “İsrail’i savaş suçlusu ilan ediyoruz” açıklamaları ABD ile derin fikir ayrılıklarına neden oldu. Öte yandan Blinken ve ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’den yana tutum alması bu krizi daha çok büyüttü.

Suriye'de düşürülen SİHA

Suriye’de Türkiye’ye ait SiHA'nın düşürülmesi krizinin etkileri ise devam ediyor. Erdoğan “Biz NATO ülkesiyiz bir NATO ülkesi nasıl bizim SİHA’mızı düşürebilir” diyerek olaya tepki göstermişti.

"ABD ile aramızda güvenlik sorunu var" diyen Erdoğan'ın düşürülen SİHA ve YPG ile ilişkilere tepkisi ise şöyleydi:

Amerika’nın, PKK'nın Suriye'deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler, Türkiye'nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir. Biz Amerika'yla NATO'da beraber değil miyiz? Beraberiz. Peki bizim Silahlı İnsansız Hava Aracı'mızı (SİHA) Amerika düşürdü mü? Düşürdü. Biz seninle NATO'da nasıl beraberiz ya? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? Aramızda güvenlik sorunu var. Söz konusu açıklama, müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuyla bağdaşmadığı gibi Suriye'yi bölmeye çalışan terör örgütlerine de cesaret vermektedir. Ülkemize yönelik terör tehdidini, terör örgütünün arkasında kimin olduğuna bakmaksızın kaynağında ortadan kaldırmakta kararlıyız."