Gürer: Ahırlar boşalıyor, hayvan ithalatı artıyor

Gürer: Ahırlar boşalıyor, hayvan ithalatı artıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsal bölgelerde hayvancılığın ciddi anlamda sorunlu hale geldiğini belirterek, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylerde ahırlar boşaldı; İthal et ve hayvancılık hortladı.2023...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsal bölgelerde hayvancılığın ciddi anlamda sorunlu hale geldiğini belirterek, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylerde ahırlar boşaldı; İthal et ve hayvancılık hortladı.2023 yılında ithal bitecek derken yeniden başladı. AKP iktidarları döneminde 10 milyar dolara dayanan et ve canlı hayvan ithalatı ile ülke varlıkları yabancı ülke çiftçi, besicisine aktarıldı. Et ve sütte de AKP iktidarlarından sonra Cumhurbaşkanlığı sisteminde de yanlış uygulamalar Büyükbaş hayvancılığı eritiyor” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, özellikle büyükbaş hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde tespit etmek üzere, Niğde ilinde Altunhisar ve Çiftlik ilçesine bağlı kırsal alanlarda, yetiştiricilerle bir araya geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsaldaki ahırların özellikle küçük aile tipi işletmelerin boşaldığı Altunhisar ve Çiftlik bölgesinde, yetiştiricilerin sorunlarını dinledi.

"30 hayvanım vardı, şimdi 5-6 kuzuya bakıyorum"

Gürer'e yaşadıkları sorunları anlatan Azmi Çakıl hayvan, geçtiğimiz yıllarda ahırında 30’a yakın büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirterek, “Yem fiyatlarına yetişemediğimiz için büyükbaş hayvanların tamamını sattık. Şimdi ahır boş kalmasın diye 5-6 kuzu aldık. Onlarda vakit geçiriyoruz” dedi.

Son yıllarda yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğini anlatan yetiştirici, “Zor bir süreçten geçiyoruz. Yem fiyatları aldı başını gitti. Bazı dönemlerde tam para kazanacağımızı düşünüyoruz, devlet o anda yurtdışından et ya da canlı hayvan ithal ediyor, bizim mallarımız yine ortada kalıyor. En iyisi bu işi bırakmak” diye konuştu.

Ülke genelinde Çiftlik ilçesinde tüm ahırlarda benzer sorunların yaşadığına dikkat çeken yetiştirici, “Bu bölgelerde ahırında 10 büyükbaş hayvanı olanın hayvan sayısı 1-2’ye düştü, 5 hayvanı olanın ise şimdi hiç hayvanı kalmadı. Bazıları 1-2 havan bıraktı; para kazanmak için değil, çoluk-çocuk zaman geçirsin diye” şeklinde konuştu.

"Süt Konseyi'nin tavsiye fiyatını takan yok"

Süt hayvancılığı yapmanın zorluğuna da değinen üretici, “Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün tavsiye fiyatını 11 buçuk lira olarak belirledi ama buraya gelen tüccar 8 buçuk, 9 liraya bizden süt alıyor. Bazı yerlerde süte verilen 12 TL fiyatlar duyuyoruz. Biz daha görmedik. Sütü saklama imkanımız olmadığı için mecburen aracı ne derse o fiyata vermek zorunda kalıyoruz. O nedenle süt inekçiliği sorun ve de yem ile ahır gideri artınca da çok besicide bu işi bırakmak zorunda kaldı. İthal için kafa yoran iktidar bizim bu işi sürdürmemizi sağlayacak yeterli katlıyı vermedi” diye konuştu.

"Kırsalda hayvancılık bitti"

Gürer ise, kırsal bölgelerde hayvancılığın ciddi anlamda sorunlu hale geldiğini söyledi.

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylerde hayvan yetiştiricilerinin gebe inek ye da düve olup olmadığına bakmaksızın kesime gönderdiğini ya da sattığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, ahırların boş kaldığını belirtti. Ahır giderlerinin de arttığına dikkat çeken Gürer "Çiftçilik yapmayan hayvancılık yapabilme olanağı kalmadı gibi. Eğer yemini sen üretmezsen maliyet katlıyor ve içinden çıkışmaz hale geliyor. Gördüğüm kadarı ile Ya. Hayvancılığı bırakmış ya da hayvan varlığını azaltmışlar” dedi.

Böyle giderse, ete ve süte erişimin bugünden daha zor olacağını anlatan Gürer, "Yaşanan sorunların çözümü için gerekli önlemler zamanında alınmıyor. Enflasyon nedeni üretici girdileri artsın ancak sen kar etmeden işine devam et deniyor. Nasıl dayanacak, dayanamadığı içinde hayvancılığı bırakıyor” dedi.

"Ahırda 8 buçuk rafta 28 lira"

Hayvanların 24 saat ilgi istediğini, bu işi yapanların tatili, pazarının olmadığını söyleyen Gürer, “Yem fiyatlarındaki aşırı artış ve ahır giderlerinde artış nedeniyle, yetiştirici hayvanlarını mecburen kesime gönderiyor. Ulusal Süt konseyi 11 buçuk lira olarak belirlemesine rağmen, tüccar gelip 8 buçuk, 9 liradan süt alıyor. Süt işlendikten sonra rafta 28 liraya satılıyor” dedi.

"Bu gidiş iyi değil"

Hayvana bakan, besleyen, eziyetini çekenin değil de aracıların para kazandığını vurgulayan Gürer, “Bu gidiş iyi bir gidiş değil, siyasi iktidar tarafından, ithal hayvana önem veriliyor ama yerli üretici korunmuyor, desteklenmiyor. 21 yıllık AKP iktidarları sürecinde canlı hayvan ve et ithalatına 10 milyar dolar aktarmak anlayış yerine yerli üreticiyi desteklese bu sorunlar yaşanmazdı. Sanayi yemi, arpa, yonca, saman fiyatlar artarken ahır giderleri de arttı. Hayvan kapalı alanda 12 ay yemle besleniyor. Et ve süt verimi için kaliteli yem gerekiyor. Hayvan gideri önemli bölümü yem oluşturuyor. Yem fiyatlar dövize endeksli sürekli artıyor. Akaryakıt, elektrik artışı da hayvancılığı doğrudan etkiliyor. Bunun olumsuz yansıması olarak da ahırlar boşalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı dış ticaret verilerine göre, yılın ilk beş ayında canlı hayvan ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 370 artması sorunum boyutunu da gösteriyor. Geçen yılın tamamında canlı hayvan ithalatına 180 milyon 905 bin dolar harcama yapılırken Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ise 317 milyon 650 bin dolar ödenmesi kaynaklarımızında dışa akıtıldığını da gösteriyor. Bu nedenle Hayvancılık ülkemizde giderek geriye düşüyor. Hayvanın sorunu çok. Hayvan hastalıkları var. Bakımı var, işçilik var hayvan refahı için kalite yem verilmesi gerekir.Bu konulara çözüm yerine İthalat hayvancılığa çözüm değil daha çok sorun yaratıyor” diye konuştu.

"Tavuk yemi bile 500 lira oldu"

Yem fiyatlarındaki büyük artışın yetiştiriciyi zora soktuğunu kaydeden Gürer, “Tavuk yemi bile 50 kg torbası 500 lira oldu. Saman, yonca, arpa, mısır, soya, fiyatlarıyla bir de özel olarak süt yemi alındığı zaman bu işin sürdürülebilirliği giderek sorun haline dönüyor ve kırsala gittiğimiz zaman ne yazık ki boş ahırlarla karşılaşıyoruz” dedi.