İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu: 'Seçim sonuçlarını çok olumsuz görmüyorum'

İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu: 'Seçim sonuçlarını çok olumsuz görmüyorum'
İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu, Genel Başkan Meral Akşener’in aday olmama kararı için “Seçim sonuçlarını yeteri kadar analiz etmeden karar aldığını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

31 Mart yerel seçimlerinden umduğu sonucu alamayan İYİ Parti’nin, 27 Nisan’da yapılacak olağanüstü kurultayı, parti için bir anlamda yeni bir milat olacak.

İYİ Parti Genel Bakan adayı Müsavat Dervişoğlu, Habertürk’te Genel Başkan Meral Akşener’in aday olmadığı kurultay sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Genel başkan sonuçları yeteri kadar analiz etmedi"

Dervişoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Genel başkanımız şayet aday olurlarsa aday olmayı düşünmeyeceğimi ifade etmiştim. Bir yerel seçim geçirdik. Öncesinde partimizin yetkili kurulları seçimlere hür ve müstakil olarak girme kararı aldı. Bu karar yetkili organlar, il ve ilçe teşkilatlarında en ince ayrıntısına kadar konuşarak alındı. İYİ Parti seçimde beklentisine karşılık verebilecek seçim sonucu elde edemedi. Sayın genel başkanımız daha önceden kamuoyuna deklare ettiği gibi aday olmayacağını ve partiyi kurultaya taşıyacağını söyledi. Kurucusu olduğum İYİ Parti'de görevden kaçmam sözkonusu olamayacağı için aday olma kararı aldım. Sayın genel başkanın bu kararı seçim sonuçlarını yeteri kadar analiz etmeden aldığını düşünüyorum. Yerel seçim sonuçları analiz edildiğinde İYİ Parti'nin ömrüne vade biçen kişilerin penceresinden bakmıyorum. Seçim sonuçlarını olumsuz görmüyorum.

"Türkiye'de sistem değişikliğine gidildi"

Siyasette kurultaylarda birtakım gerginlikler olabilir. Ancak adaylar birbiriyle kardeş. Bize oy verecek delege kitlesi de kardeş. Bunu pek anlayamıyorlar. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye için omuz omuza vermek zorundayız. Başka bir arkadaşım kazandığında onun yanında saf tutacağımı taahhüt ederim. Diğer arkadaşlarım da aynı cevabı vereceklerdir diye ümit ederim. İYİ Parti hikayesi olan bir parti. Bu partinin kuruluşunda emeği olan çok sayıda arkadaşımız var. Kuruluş öncesinde hukuk ve demokrasi mücadelesi de malumunuz. İYİ Parti'nin demokrasi yolculuğunu sürdürdüğü zaman içinde birtakım müdahaleler yaşandı. Türkiye'de olağanüstü koşullarda Anayasa değişikliği gerçekleşti. Türkiye'de sistem değişikliğine gidildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye adlandırılan ve hala çoğu kimse tarafından anlaşılmayan bir rejim Türk milletine dayatıldı. İYİ Parti'nin mücadelesi hukuk ve demokrasi mücadelesinde bir adım ileri gitmek için yapılmıştı.

"Anayasa değişikliğinin altına imza atmayız"

Sistemin değiştirilmesi yönünde eleştirilerimizi sürdürüyoruz. Bu tartışma kimileri için bitmiş gibi gösterilmek istenebilir. Tek adamlığı dayatacak ve onu tahkim edecek hiçbir Anayasa değişikliğinin altına İYİ Parti olarak imza atmayız. Bunun kefili demokratik hak ve özgürlükleri şerefle savunam milletvekili arkadaşlarımızdır. Partimin müktebesatına güveniyorum. Siyasetçilerimizin ferasetine güveniyorum. İYİ Parti'ye müdahale etmek isterler ama bunun gerçekleşebilmesini mümkün görmüyorum. Seçimde birtakım konsolüdasyonlar sağlamak adına benzer teşebbüsler yaşanmış olabilir. Parti dimdik ayaktadır, dinamik bir yapısı vardır. Bugün büyük heyecanla kongreye hazırlanmaktadır. İYİ Parti içinde entrika yapmaya çalışan kesimler partimizin duruşunu zannederim ki anlamıştır.

Partimin grup başkanvekiliyim. Strateji toplantılarına katılıyor, görüşlerimi söylüyorum. GİK toplantılarına, Başkanlık Divanı toplantılarına katılıyorum. Oralarda bizim oy hakkımız yok. Masadan sayın genel başkanımız tamamıyla haklı gerekçelerle kalktı. O dönemde sayın genel başkanımızın masadan kalkmasını arzulayanların 'bugün keşke kalkmasaydı' diyen tarafta olduğunu görüyorum. Türkiye o tartışmaları geride bıraktı bana göre. Masadan kalkmasına vesile olanların düşünmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Sayın genel başkanımız bu partinin kurucu lideridir. Sayın genel başkanımız tarafından aday çıkarıldığıma dair değerlendirmeler yapılıyor. Buradan onlara sesleniyorum; sayın genel başkanımız bu partinin kurucu lideridir. Gönlünden geçen genel başkan adayı şayet bensem bundan onur ve gurur duyarım. Kendisinin hayır duasını aldım.

'Kararınızı yeniden gözden geçiriniz' ifadesini kullandım"

'Kararınızı yeniden gözden geçiriniz' ifadesini kullandım. Kendisi de bana 'Milletime söz verdim, verdiğim sözden dönemem' cevabı olmuştur. Spekülasyonlar yapılıyor, medyada tartışılıyor. Sanki bir siyasi senaryo varmış hissiyatı yaratmaya çalışılıyor. Bunları yerinde bulmuyorum. Tamamen spekülasyon amaçlı ifadeler olarak görüyorum. Şu anda delegelerle birebir görüşüyorum. Üçümüzün de tanınmışlık problemi yok. Delegelere görüşlerimi söylüyor, desteklerini talep ediyorum. Bu süreçte tarihi sorumluluk üstlendiğimi anlatıyorum. Çıkmış olduğum yolda kendilerinden dua ve destek istiyorum. Neler yapacağımı ifade etmek istiyorum.