Meclis Suriye tezkeresi gündemi ile toplandı: HEDEP ve CHP 'Hayır' diyor

Meclis Suriye tezkeresi gündemi ile toplandı: HEDEP ve CHP 'Hayır' diyor
TBMM’de Suriye tezkeresi gündemi ile toplandı. Toplantıyı Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder yönetiyorTürkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu, Danışma Kurulu'nun konuşma sürelerini belirlemesinden sonra Tezkerenin...

TBMM’de Suriye tezkeresi gündemi ile toplandı. Toplantıyı Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder yönetiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Genel Kurulu, Danışma Kurulu'nun konuşma sürelerini belirlemesinden sonra Tezkerenin içeriğinin okutulması ile başladı.

Birleşimde yaşananlar:

Birleşimde ilk sözü Saadet Partisi adına Grup Başkan Vekili Mustafa Kaya söz aldı. Kaya, Suriye iç savaşın hala sürdüğünü söyleyerek İsrail'in hem Filistin'i hem de Suriye'yi bombalaması neticesinde bölgeyi ateşe sürüklediğini ifade etti.

Kaya Arap Baharı’nda Ortadoğu halkalarının özgürleşmediğini belirterek “Büyük Ortadoğu Projesi diye bir projesi var. Bu proje coğrafyanın haritasını yeniden şekillendirerek insanlar arasında çatışmayı hedeflemektedir” dedi.

Suriye'nin bu halde olmasının sorumlusu iktidar

Avrupa Birliğini hedef alan Kaya “Büyük Ortadoğu Projesi parçalanmış haritalarla beraber bölgeyi kristalize etme projesidir. Suriye, cumhuriyet tarihinin en büyük güvenlik meselesidir. Suriye’nin böyle olmasının sebebi iktidarın sorumluluğundadır dedi. Suriye artık Suriye olmaktan çıktıysa bunun sorumlusu iktidardır. Rusya’nın sıcak denizlere inmesinin sebebi sizsiniz. Suriye artık uluslar arası bir sorun.” şeklinde konuştu

Kaya konuşmasına şöyle devam etti:

"Askeri faaliyetlerden vazgeçilmesi gerekiyor. Askeri faaliyetlerden vazgeçilerek sorunun Suriye’deki güçlerle çözülmesine inanıyoruz. İdlib’te 4 milyon insan yaşıyor. Türkiye’nin sığınmacı dalgasını artık kaldıramaz. Bizim Suriye’ye toprak bütünlüğünün yeniden konuşulabileceği ortama ihtiyacımız var. Kürt meselesinin çözümü bölge ülkelerinin kafa kafa vererek çözebilme iradesinden geçer. Ülkelerin bir araya gelme potansiyeli hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye zor bir coğrafyada bu gerçekle hareket etmek zorundayız."

İYİ Parti: Tezkereye evet diyeceğiz

İYİ Parti adına söz alan Müsavat Dervişoğlu Körfez savaşı sonrası bölgede terör faaliyetlerinin artmasına zemin hazırlamıştır dedi. ABD’nin Irak işgali sonrasında 4 parçalı Kürdistan projesi ortaya konuldu ifadelerini kullanan Dervişoğlu, “Irak’ın kuzeyinde terör devletinin ilk adımı atıldı. Bu süreçte PKK, IŞİD’i bahane ederek ABD desteği ile Sincar’a konuşlandırıldı. Bu durum 4 parçalı terör devleti projesinin pratiğe dökülmüş ilk hamlesidir” şeklinde konuştu

Dervişoğlu'nun konuşmasının önemli detayları şöyle:

Suriye’nin kuzeyinin terör tehdidine karşı tek parti vardır o da “albaylar partisidir” diyerek destek verdik. Ordu’nun bu bölgeden geri çekilmesi asla mümkün değildir. Türk askeri Suriye’den çıksın demek bayrağımızı indirip o bölgeyi PKK’ya teslim edelim demektir. Bu durum bu kadar açıkken Suriye’de terör tehdidi yokmuş gibi hareket etmek büyük bir gaflettir büyük bir ihanettir. Bu nedenle biz parti olarak tezkereye 'Evet' oyu vereceğiz.

CHP'ye tezkere yanıtı

"Geçen yıllarda ‘Yabancı kuvvetler’ ifadesi olduğu halde CHP 2021’e kadar tezkerelere ‘evet’ oyu vermişti. Şu an bu ifade nedeniyle CHP’nin Hayır oyu vermesi izah edilmez bir çelişkidir. Dün ‘evet’ denilen tezkereye bugün ‘hayır’ oyu vermek bu bölgeyi teröristlere bırakmak anlamına gelir."

CHP'den İYİ Parti'ye cevap

CHP adına söz alan Burcu Köksal "Biz muhalefete muhalefet etmeyiz. Türkiye topraklarında yabancı asker postalı istemiyoruz. Yabancı askere bu topraklara çiğnetmeyeceğiz" dedi.

Daha sonra sataşmadan söz alan Müsavat Dervişoğlu "muhalefete muhalefet etmem ama bu devlete muhalefet edene muhalefet ederim" dedi. AKP sıraları İYİ Parti'yi alkışladı.

MHP: Savunma ve güvenlik önceliğimiz

İYİ Parti’den sonra kürsüye MHP adına Kamil Aydın çıktı. Aydın, MHP’in tezkereye neden evet oyu verdiğini "savunma ve güvenlik konuları önceliklidir" diyerek açıkladı. Aydın, “Türkiye gibi müreffeh toplumlar da savunma ve güvenlikçi politikalar önceliklidir” dedi.

HEDEP: Huzuru tesis etmenin yolu barışçıl yaşamdır

HEDEPi adına Saruhan Oluç kürsüye çıktı. Oluç, İsrail-Filistin çatışmalarını hatırlatarak savaşın Ortadoğu yayılması ihtimali büyüyor diyerek sözlerine başladı. Oluç, "Savaşlarla Ortadoğu’da çözümün gelmeyeceği açıktır. Ateşe ateşle müdahale etmenin yararı olmadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözlerine devam eden Oluç “Sonda söyleyeceğimi başta söylüyorum; bu topraklarda huzuru tesis etmenin yolu demokratik barışçıl yaşamdır. Irak-Suriye tezkeresine ‘Hayır’ oyu vereceğiz” şeklinde konuştu.

CHP: Tezkereye onay vermek ihanettir

CHP Grubu adına kürsüye Namık Tan konuşma yapmak için çıktı. Namık Tan teröre karşı “CHP her zaman devletimizi desteklemiştir” ifadelerini kullandı.

Tan, tezkerenin 2007 yılında ilk defa Meclis’e geldiğini hatırlatarak, “2012 yılına kadar tezkereyi destekledik ta ki içine Suriye ibaresi eklenene kadar. Biz komşuların iç işlerine karışmama durumunun daimi savunucusu olarak bu duruma karşı çıktık” dedi.

Erdoğan’ın tek adamlaştığını söyleyen Tan, "Suriye politikası radikal gruplarla yürütme kararı verildi. Bu ülkemizin itibarına ağır zararlar verdi. Türkiye hariç kimse tarafından tanımayan ÖSO’ya destek olamazsınız. Sözde Özgür Suriye Ordusu ile işbirliği arttı. Bu çete gruplarının TSK ile yan yana operasyon yaptırıldı” şeklinde konuştu.

Tan'ın konuşması şöyle:

"Ülkemizde SADAT adında bir militan eğiten bir şirket kurulmasına izin verildi. ABD ile yürütülen eğit-donat adımı da Suriye konusunda bir utanç kaynağı oldu. Suriyeli muhaliflere silahlı eğitim verildi. Bunlar sınırı geçer geçmez IŞİD’e katıldığı haberleri düştü. Biz samimiyetine inandığımız tezkerelere desteğimizi verdik. Ancak hatalı politikalar sürmeye devam etti."

"2017 referandumu sonrası Toplam 3 operasyon yapıldı. Yıllar boyunca şu kadar terörist etkisiz hale getirildi açıklamaları devam etti. Ancak teröristlerin sonunu getiremediler?"

Bugün geldiğimiz noktada Esad’ı devirme inadından dolayı bölgede muhatapsız kalan bir Türkiye yaratıldı. Suriye politikası iflas etti.

"Türkiye ordusu bu kadar güçlüyken neden bu maddeyi koydunuz. Hangi ülkeden hangi ayırt edici özelliklere sahip askerler gelecek. Bu sorunun cevabını merak ediyoruz. Suriye’de İdlib’te hapsolmuş bir grup İslamcı cihatçı militanımı kullanmayı amaçlıyorsunuz? Bu tezkereye onay vermek Türkiye'ye ihanettir."

AKP: YPG, PKK’dan farklı değildir”

Tan'ın ardından söz sırası AKP'ye geldi. AKP adına kürsüye Hulisi Akar çıktı.

Akar, “Teröristler yurt içinde temizlendi yurtdışında da kaynağında operasyon yapıyoruz” dedi. Komşularımızın egemenlik haklarını çiğnemiyoruz kimsenin toprağında gözümüz yoktur ifadelerini kullanan Akar, “Suriye’nin kuzeyinde YPG diye bir şey icat ettiler. YPG, PKK’dan farklı değildir” şeklinde konuştu.

Akar konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu barış tezkeresidir savaş değil. Biz teröristlerle mücadele ediyoruz, savaşmıyoruz. Türkiye barışçıl politikaları izlemeyi hedeflemektedir. Ancak gerekli durumlarda güvenlik tedbirlerini alırız"

"Yabancı askerler konusunda bilgi problemi var. Yabancı unsurların Türkiye'ye gelmesi gibi bir şey yok. 2019'dan bu yana da kullanılmadı."

Akar'ın sözlerine CHP'li ve HEDEP'li vekiller tepki gösterdi.

HEDEP ve CHP 'Hayır' diyor

Tezkereye Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 'Hayır' oyu vereceğini açıklamıştı. CHP maddeler içinde yabancı askerlerin ülke içerisinde konuşlanmasına izin veren madde nedeniyle tezkereye hayır oyu vereceğini duyurdu. DEVA ve Demokrat Parti de tezkereye "evet" diyeceklerini açkılamıştı. TİP ve EMEP de tezkereye "hayır" diyeceklerini duyurmuştu.

Tezkere ile TSK'ye 2 yıl süreyle Suriye'de bulunma yetkisi veriliyor.

.