Özel okul öğretmenleri Meclis kapısına gitti

Özel okul öğretmenleri Meclis kapısına gitti
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla öğretmenler taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle Meclis’e gitti. Bakan Tekin, önümüzdeki hafta öğretmenlere randevu sözü verdi.Özel...
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla öğretmenler taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle Meclis’e gitti. Bakan Tekin, önümüzdeki hafta öğretmenlere randevu sözü verdi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla öğretmenler 2014 yılında kaldırılan taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle Meclis’e gitti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ya da Meclis Eğitim Komisyonu Başkanı Mahmut Özer gelmeden Meclis önünde ayrılmayacaklarını dile getirdi.

Öğretmenler Tekin ve Özer’in gelmemesi üzerine Meclis Parkı’ndan Meclis’e doğru yürümeye başladı. Polis Meclis yoluna barikat kurdu. Öğretmenler asgari ücretle çalıştırıldıklarını, bunu kabul etmediklerini, sorunu muhataplarıyla konuşmak istediklerini ifade etti. Polis eylemi sonlandırma yönünde anons yapsa da öğretmenler dağılmadı.

Bakan Tekin randevu verdi

Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ve Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy, Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı’yla görüşmek, Bakan Tekin’in kendisinden randevu almak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na girdi.

Görüşmede önümüzdeki hafta Bakan Tekin’le bir görüşmek üzere bir randevu alınırken MEB’in sadece maaşlar konusunda değil, kamuda ve özelde çalışan öğretmenlerin statülerinin eşitlenmesi konusunda daha kapsamlı bir çalışma içinde olduğu ve bunun nisanda duyurulacağı ifade edildi.

CHP’den kanun teklifi

TBMM Başkanvekili CHP'li Gülizar Biçer Karaca, özel okul öğretmenleri ile devlet okullarındaki öğretmenlerin maaşları arasındaki farkın ortadan kaldırılarak özel okul öğretmenlerine ve yöneticilerine ödenecek ücretlerin resmi okullarla aynı seviyeye getirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

Özel okullarda öğretmen maaşları

Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim İstatistikleri – Örgün Eğitim 2022-2023 raporuna göre, ülkemizde 60 bin 734 resmi okulda 974 bin bin 488 öğretmen, 14 bin 281 özel okulda 179 bin 895 öğretmen çalışıyor. Toplamda ise ülkemizde 1 milyon 154 bin 383 öğretmen çalışıyor. Yani eğitim-öğretim faaliyetlerine katılan öğretmenlerin yüzde 15.58’i özel okullarda çalışıyor.

Özlük hakları ve ücretlere bakıldığında; özel okullarda çalışan öğretmenler, resmi okullarda çalışan öğretmenlere kıyasla karşılaştıkları zorluklar, güvencesiz şekilde çalışma ortamı gibi başlıklarda pek çok orantısızlıkla baş başa bırakılıyor. Kamuoyuna yansıyan örneklere göre, özel okullarda görev yapan öğretmenler, resmi okullarda çalışan meslektaşlarına göre oldukça düşük ücretlere mecbur bırakılıyor.

Hakları teslim edilmeli

Özel okul öğretmenleri asgari ücret düzeyinde olan maaşlarının devlet okullarındaki meslektaşlarıyla eşitlenmesini talebiyle; Türkiye çapında kamusal alanda farklı zamanlarda defalarca yaşadıkları hak gasplarına dikkat çeken eylem ve açıklamalar gerçekleştiriyor. İlgili sendikalar; taban maaş başta olmak üzere düzenlemelerin zaruriyetine dikkat çekerken; özel okul öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları ‘insanlık dışı çalışma saatleri ve bu saatlerin ödenmeyen ek ders ücretleri; ara tatil, yarı yıl tatili ve resmi tatillerde zorla ve baskıyla çalışma ve bunların ücretlerinin ödenmemesi; eksik yatan sigorta primleri ve bunun sonucunda sakat doğacak bir emeklilik yaşamı; açıkça işlenen bir suç olarak elden yatan maaşlar ve işsizlik kaygısı’ olarak dile getiriyor.