Siyasete abluka

Siyasete abluka
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye önceki gün partisinin düzenlediği bir eylem sırasında polis tarafından tokat atılmasını protesto amacıyla Kadıköy’de dün yapılan eyleme polis...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye önceki gün partisinin düzenlediği bir eylem sırasında polis tarafından tokat atılmasını protesto amacıyla Kadıköy’de dün yapılan eyleme polis yine müdahale etti. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan iktidarı “bir suç imparatorluğu” yaratmakla suçladı. Polis müdahalesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ile Gelecek Partisi liderleri tepki gösterdi.

HDP’nin dün Kadıköy’deki protesto eyleminin sebebi önceki gün partinin hasta ve infazı yakılan tutukluların durumuna dikkat çekmek için sürdürdüğü Adalet Nöbeti eylemi sırasında polisin sert şekilde müdahale etmesi ve HDP İstanbul İl Eş Genel Başkanı Ferhat Encü’ye kameralar önünde tokat atmasıydı.

Parti genel merkezinin eylem çağrısı üzerine toplanan kalabalığı engelleyerek HDP Kadıköy İlçe Merkezi’ni uzun süre ablukaya alan polis, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile çok sayıda HDP milletvekili ve yöneticisinin parti binasına girişine izin vermedi.



Diğer Eş Genel Başkan Pervin Buldan ise 2 saat boyunca binada mahsur kaldığını ve dışarıya çıkmasına izin verilmediğini söyledi.

Polisin il ve ilçe teşkilatı üyelerinden bazılarını gözaltına aldığı olaylardan sonra eş başkanlar Buldan ve Sancar birlikte bir basın açıklaması yaptılar.

Mithat Sancar “Bugün Kadıköy’deki ablukanın tek bir anlamı var: Korkunun tablosu. Neyden korkunun? Kararlı demokrasi mücadelesinden, ısrarlı özgürlük mücadelesinden korkunun tablosu. Neden korkuyorlar? Çünkü suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en kararlı ve tavizsiz mücadeleyi veren HDP’yi ve bileşenlerini engellemek istemelerinin nedeni, bu tabloyu değiştirebilecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da bir gün önce partinin il yöneticisi Ferhat Encü’ye polis tarafından tokat atıldığını hatırlattığı açıklamasında “ Bu tokatı atanların, İçişleri Bakanı’ndan, bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldığını da çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

Ferhat Encü, 11 yıl önce 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak’ın Uludere ilçesinde Roboski köyü kırsalında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarından atılan bombalarla ölen 34 kişiden büyük kısmının mensup olduğu Encü ailesinden.

Ferhat Encü, bu olaydan sonra siyasete atılmış; önce Şırnak’tan iki dönem milletvekili, 12 Aralık 2021’de de HDP İstanbul İl Başkanı seçilmişti.



KILIÇDAROĞLU: BU AYIBI KINIYORUM
Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez! HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yönelik bu ayıbı kınıyorum” dedi.

ALİ BABACAN: HUKUKSUZLUĞU REDDEDİYORUM
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, “Bir siyasi parti genel başkanının, kendi ilçe binasına girerken engellenmesi kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Sayın Mithat Sancar’a ve partili arkadaşlarına yapılan hukuksuzluğu reddediyorum. Demokratik siyasete engel olmak alışkanlık haline getirilemez. İzin vermeyeceğiz.” dedi.

DAVUTOĞLU: İKİYÜZLÜLÜK
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda “Demokrasi tatile mi çıktı? Bir siyasi parti genel başkanına karşı polis ablukası kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yapılan engelleme hukuksuzdur. Ankara’da HDP’ye heyet göndermek, İstanbul’da bu hukuksuzluğu yapmak iki yüzlü siyasetin son örneğidir.” ifadelerini kullandı.

HALKIN İRADESİNİ EZDİRMEYECEĞİM
HDP eski Eş Genel Başkanları, MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası’nın 20’nci tur duruşmasının ilki Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

Savunma yapan Selahattin Demirtaş, Ferhat Encü’yü hatırlatarak şunları söyledi:
“Ferhat Encü dün İstanbul’da kumpasçı Süleyman Soylu’nun görevlendirdiği polis tarafından tokat atılan, eski milletvekilimiz, Roboski’de ailesi katledilen kişiden söz ediyoruz.

Türkiye’de belli başlı mahkemeler AKP’nin seçim komisyonu gibi çalışıyor. Heyetiniz ve savcınız bunu yapıyor. Seçim kazandırma faaliyeti yürütüyor. Söz konusu olan dik duran muhalefet, Kürtler, kadınlar olunca gösterilen muamele budur. Ya tokat atılıyor ya sokakta katlediliyor. Bu trajediye son vereceğiz. Seçime beş ay kaldı.
Biz halkımızın iradesini temsil ediyoruz. Milleti temsil edene tokat atanı da yargılayanları da hesap soracağız. Canımı ortaya koyacağım yine halkın iradesini ezdirmeyeceğim. Bu iktidar bu seçimde sandığa gömülecek. Ağzıyla kuş sürüsü tutsa sandığa gömülecek.“

KÜRT HALKINA ATILMIŞ BİR TOKATTIR
HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, “Bu tokat insanca yaşamı savunan herkese, en başta da Kürt halkına atılmış bir tokattır” dedi.

Encü, “Ben yasak kararının gösterilmesini istedim. Müzakereye davet ettim. Ancak gençler yerlerde sürüklenmeye başlandı, tokatlandılar. Yerlerde tekmelendiler. Bu duruma itiraz ederken, bir polis amiri ki her eylemde şiddetin öncülüğünü yapan bu amir bana küfürler etti. Bunun üzerine küfür etmemesi yönünde ikazda bulundum. Güvenlik Şube Amiri Hanifi Zengin’in tam önünde bana tokat attı. Bu cesareti Zengin’in talimatlarından aldı. Bu nedenle bunun kesinlikle planlı bir şey olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

HDP’nin hesaplarına bloke talebi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesi’nden partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını talep etti.

Başsavcı Şahin’in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti. Şahin, sözlü açıklaması öncesi Yüksek Mahkeme’ye bir talep gönderdi.

Şahin’in talebi, Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.