Siyasi yasağı deldi: Murat Sesli İYİ Parti’den kuzenini göstererek aday oldu

Siyasi yasağı deldi: Murat Sesli İYİ Parti’den kuzenini göstererek aday oldu
Çete davasında tutuklanan ve daha sonrasında siyasi yasak alan eski AKP’li Murat Sesli, İYİ Parti’den yerel seçimlerde kuzenini göstererek aday oldu.AKP’den Zonguldak Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı yapan, sonrasında...
Çete davasında tutuklanan ve daha sonrasında siyasi yasak alan eski AKP’li Murat Sesli, İYİ Parti’den yerel seçimlerde kuzenini göstererek aday oldu.

AKP’den Zonguldak Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı yapan, sonrasında çete davası sebebiyle tutuklanan ve siyasi yasak alan Murat Sesli, yerel seçimlerde İYİ Parti’den aday oldu. Sesli, siyasi yasak cezasını aynı ad-soyada sahip olan kuzenini başkan adayı gösterterek deldi.

Kısa Dalga’da yer alan habere göre, Murat Sesli, önce bağımsız ardından AKP’den Zonguldak Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı oldu. Sesli bu dönemde, 27 Ocak 2009 tarihinde yapılan Çelik-2 Operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderilen Sesli, bir süre cezaevinde yattıktan sonra 7 Eylül 2009’da serbest kaldı. 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonrasında 26 Nisan 2012 tarihinde 7 yıl 7 ay 20 gün ceza aldı. Yine aynı mahkeme kararında ceza bitiminden sonra 5 yıl “seçilme” yasağının da içerisinde bulunduğu memnu hak cezası aldı.

Sesli, hakkındaki mahkumiyet kararını Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi 12 Aralık 2013 tarihinde “görevi kötüye kullanma suçu” cezasını bozarken, “çete üyeliği ve hürriyeti tahdit” suçlarını onadı ve Sesli’nin 6 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası kesinleşti.

7 yıl firar

Yargıtay’ın cezayı onamasından sonra Sesli, Ocak 2014’den sonra yaklaşık 7 yıl boyunca kaçak yaşadı. Mart 2020’de Ankara’da teslim olan Sesli, Sincan Cezaevine gönderildi.

Pandemide çıktı

Pandemi döneminde yapılan İnfaz Düzenlemesi ile 25 Kasım 2020 tarihinde serbest bırakılan Murat Sesli, o tarihten beri serbest.

Sesli hakkındaki denetimli serbestlik tedbiri 2024’ün Ocak ayında bitti. Sesli’nin geçen Aralık ayında yaptığı yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması başvurusu mahkeme tarafından reddedildi ve 2028 yılına kadar aday olma imkanı ortadan kalktı.

Klon aday

Siyasi yasak cezası 2028 yılına kadar devam eden Sesli, kendisiyle aynı soy adı taşıyan kuzenini aday yaparak bu yasağı deldi. Sesli ve kuzeninin adaylığı, İYİ Parti Meral Akşener ve parti yönetimi tarafından kabul edildi ve kamuoyuna bu şeklide ilan edildi. Kuzeninin adaylığı YSK tarafından kabul edilen Sesli, 31 Mart’a giden süreçte kendisi adaymış gibi çalışma yapıyor.

Murat Sesli, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Öncelikli İYİ Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener başta olmak üzere tüm İYİ Parti yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. 15 yıldır hukuk mücadelesi veriyorum ama maalesef seçimlere yine az bir süre kala verilen bir karar ile beni seçimlere sokmadılar. Biz de kuzenimle birlikte seçimlere girmeye karar verdik. Önümüzde yasal hiçbir engelimiz yok. Kdz. Ereğli maalesef 15 yılını kaybetti. Bir 5 yıl daha kaybetmesine benim tahammülüm yok. Ben Kdz. Ereğli’yi çok seviyorum. Kdz. Ereğli halkı bizim nasıl bir belediyecilik yaptığımızı, nasıl hizmet yaptığımızı iyi biliyor. Hiç merak etmeyin biz bu seçimleri kazanacağız. Ben sizlere inanıyor ve güveniyorum. Hep birlikte el ele vererek Kdz. Ereğli’nin 31 mahallesinde halkımıza projelerimizi, yapacaklarımızı anlatacağız. Halkımızda zaten güzel bir karşılığımız var. İnşallah 31 Mart akşamına kadar gece gündüz çalışarak bu desteği daha da artırıp Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanacağız.”