ABD ve İngiltere, Yemen'de Husilere karşı ortak operasyon başlattı

ABD ve İngiltere, Yemen'de Husilere karşı ortak operasyon başlattı
ABD ve İngiltere, Yemen'deki İran destekli Husiler'e karşı ortak bir saldırı başlattı. En az 12 Husi hedefi, savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanılarak havadan ve denizden vuruldu.Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere,...
ABD ve İngiltere, Yemen'deki İran destekli Husiler'e karşı ortak bir saldırı başlattı. En az 12 Husi hedefi, savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanılarak havadan ve denizden vuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Saldırılar, kararın akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın acil kabine toplantısı düzenlemesinin ardından gerçekleşti.

ABD'li yetkililere göre, saldırılar uçak, gemi ve denizaltılarla koordineli bir şekilde gerçekleştirildi. Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki belirli noktalara yönelik hava saldırıları, yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre gece saatlerinde meydana geldi. Bu saldırılara Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da destek verdiği açıklandı.

Husilerden açıklama: Cevapsız kalmayacak

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin saldırıları sonrasında açıklama yaparak, hiçbir ABD saldırısının cevapsız kalmayacağını belirtti. Yemen'e düzenlenen saldırıların ardından Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ise Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılması istenilen karar tasarısı kabul edilmişti.

Kızıldeniz'de artan gerilim: Ticarette yüzde 20'lik azalma

Son dönemde Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin artmasıyla birlikte, birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Pentagon'un Husi güçlerinin ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurma girişimleri ise devam ediyor. Gemi trafiği aralık ayında yüzde 20 azaldı.

Biden: Gerekirse daha ileri tedbirler de alabiliriz

Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi" ifadesini kullandı. Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde önceki gün alınan ve Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısı yapan kararı hatırlattı.

"Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki deniz kullanımı özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." değerlendirmesini paylaşan Biden, gerekmesi halinde bundan sonra da ileri tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kızıldeniz'deki Husileri hedef aldıkları hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere "hedefli saldırılar" düzenlediğini belirten Sunak, son aylarda Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe karşı bir dizi tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırı gerçekleştirerek İngiltere ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini, hayati ticaret rotasında büyük aksamalara yol açtığını ve emtia fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.

Kızıldeniz'deki saldırılar: Deniz taşımacılığını tehdit ediyor

Başbakan Sunak, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının ticaret rotasındaki seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye attığını ve buna karşı gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Kraliyet Donanması, çok uluslu "Refah Muhafızı Operasyonu" kapsamında Husilere karşı caydırıcı tedbirler almaya devam ediyor ve uluslararası toplumu gerilimi azaltmaya çağırıyor.