Soğuk savaş dönemine mi dönülüyor? Rusya’dan, ABD’li gazeteciye casusluk suçlaması

Soğuk savaş dönemine mi dönülüyor? Rusya’dan, ABD’li gazeteciye casusluk suçlaması
Rusya, soğuk savaş döneminde görülen bir adım attı. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin muhabiri Evan Gershkovich, Rusya’nın Yekaterinburg kentinde casusluk suçlamasıyla tutuklandı.BBC Türkçe’nin haberine göre, Rusya...

Rusya, soğuk savaş döneminde görülen bir adım attı. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin muhabiri Evan Gershkovich, Rusya’nın Yekaterinburg kentinde casusluk suçlamasıyla tutuklandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Gershkovich’in, Rusya’nın “askeri endüstri komplekslerinden birine dair devlet sırrı olarak kabul edilen bilgileri topladığını” iddia etti. Kremlin muhabirin “suçüstü” yakalandığını öne sürüyor.

Gershkovich, gözaltına alınmasının ardından FSB tarafından Moskova’daki Lefortovo bölge mahkemesine götürüldü. Mahkeme, Gershkovich’in 29 Mayıs’a kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

Muhabirin avukatı, mahkeme salonuna alınmadığını söyledi. Rusya’nın Ria devlet haber ajansı, daha önce bomba ihbarı nedeniyle personel ve ziyaretçilerin mahkemeye girişinin durdurulduğunu söyledi.

FSB yaptığı açıklamada, Gershkovich’in Moskova’nın 1800 kilometre doğusundaki Yekaterinburg’da çalışırken Dışişleri Bakanlığı akreditasyonu olduğu bilgisini doğruladı.

31 yaşındaki ABD vatandaşı Gershkovich hakkında, Rusya Ceza Kanunu’nun “casuslukla” ilgili 276. maddesi uyarınca ceza davası açıldı. Davada suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

WSJ yetkilileri, muhabirin güvenliğine dair endişelerini dile getiriyor.

Gershkovich’in önceki gün Moskova’dan Yekaterinburg’a gittiği ve daha sonra kendisiyle temasın kesildiği bildiriliyor.

Gershkovich’in WSJ için yazdığı son haber, Rusya’nın gerileyen ekonomisi ve Kremlin’in sosyal harcamaları sürdürürken hızla artan askeri harcamalarla nasıl başa çıkmak zorunda kaldığı üzerineydi.

Gershkovich daha önce Fransız haber ajansı AFP ile Moscow Times ve New York Times gazetrelerinde çalışmış ve 6 yıl Rusya’da görev yapmıştı.