Soma katliamı üzerinden 8 yıl geçti: Sonuç cezasızlık

Soma katliamı üzerinden 8 yıl geçti: Sonuç cezasızlık
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding’e bağlı madende çıkan yangın sonucu en az 301 işçinin hayatını kaybetmesinin üzerinden 8 sene geçti. Aradan geçen süreçte ne sorumlular cezalandırıldı ne...

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding’e bağlı madende çıkan yangın sonucu en az 301 işçinin hayatını kaybetmesinin üzerinden 8 sene geçti. Aradan geçen süreçte ne sorumlular cezalandırıldı ne de mağdur ailelerin talepleri yerine getirildi. Göz göre göre gelen kazada hiçbir sorumluluk alınmadı. Madenlerdeki çalışma koşullarına karşın gerekli önlemler alınmadı. Soma’da yaşanan iş kazalarını araştırmak üzere Meclis’te bir araştırma komisyonunun kurulması talebi 29 Nisan 2014 tarihinde AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İKTİDAR PROTESTOLARI
Yaşanan katliamdan sonra bölge halkı ve ailelerin öfkesi iktidara yöneldi. İlçede olayın sorumlusu olarak görülen iktidara karşı birçok eylem ve protesto düzenlendi. Bu eylemler sırasında madenci yakınlarını tekmeleyen dönemin Başbakanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel 2022 Şubat ayında Frankfurt Başkonsolosluğu’ndaki Ticaret Ataşeliği görevine atandı.

DAVA BOZULDU
Bir sene sonra 13 Nisan 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama süreci ise yine cezasızlık ile sonuçlandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar 2018 yılında açıklandı ve basit taksir suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 15 yıl; bilinçli taksirden Genel Müdür Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’ya 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği vurgulandı.

Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu karara itiraz etmesi ve 12’nci Ceza Dairesi heyetindeki 3 üyenin değişmesi sonucu yeni heyet ikiye karşı üç oyla dairenin daha önce aldığı kendi kararını bozdu. Yargıtay’ın kararını değiştirmesinin ardından, yeniden görülen davada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Gürkan’a verilen 20 yıl cezanın infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıla düşürüldü. Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis yatmış olacak.