Türkiye’nin en çok madalya kazanan kadın güreşçisi

Türkiye’nin en çok madalya kazanan kadın güreşçisi
Avrupa'dan bir madalya daha getiren Evin Demirhan Yavuz, çok başarılı bir kadın güreşçi. Türkiye’nin güneydoğusunda Siirt’te gözlerini açmış dünyaya. 2010 yılına, güreşe başladığı yıla dönüp baktığımızda Evin’in mucizelere imza attığı, müthiş bir hikâye çıkıyor karşımıza.

Evin Demirhan Yavuz, Avrupa’dan bir madalya daha getirdi

Evin Demirhan Yavuz, çok başarılı bir kadın güreşçi. Türkiye’nin güneydoğusunda Siirt’te gözlerini açmış dünyaya. 2010 yılına, güreşe başladığı yıla dönüp baktığımızda Evin’in mucizelere imza attığı, müthiş bir hikâye çıkıyor karşımıza. Evin Demirhan Yavuz, “Siirt’e güreş sporuna başlamış olmam ailem dâhil duyan herkes için çok şaşırtıcı olmuştu ve karşı gelmişlerdi” diye özetliyor başlangıçta karşılaştığı zorlukları, en mütevazı haliyle. Kendisi gibi başarılı bir güreşçi olan Haydar Yavuz ile evli ve ikisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Spor Kulübü’nün sporcuları...

Türkiye'nin ilk "yıldız kadınlar Avrupa şampiyonu"

Evin Demirhan Yavuz, 2009 yılında katıldığı ilk Türkiye Şampiyonası için Siirt dışına çıktı ve 34 kiloda şampiyon olunca profesyonel spor kariyeri başladı. 2010 yılında Bosna Hersek'teki Avrupa Yıldızlar Şampiyonası'nda 38 kilodaki Avrupa Şampiyonluğu ile Türkiye'nin ilk "yıldız kadınlar Avrupa şampiyonu" oldu.

Türkiye’nin en çok madalya kazanan kadın güreşçisi olmayı başardı Evin Demirhan Yavuz. Üstelik bazıları Türkiye spor tarihine ilk kez Evin’in adıyla kayda geçti. Evin’in madalyalarından bazıları şöyle:

  • Fransa'nın başkenti Paris'te 2017 yılında 23 Yaş Altı Dünya Güreş Şampiyonası'nda 48 kiloda yarışarak yarı finale çıktı ve bronz madalya kazandı.
  • 2018’de Dağıstan'daki Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya, Polonya'da 23 Yaş Altı Dünya Güreş Şampiyonası'nda yine altın madalya kazandı.
  • 2019 yılında Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 50 kiloda yarıştı; ikinci kez bronz madalyanın sahibi oldu.
  • 2022 yılında Macaristan’daki Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar serbest stilde 50 kiloda rakibini tuşla yenerek altın madalyayı kazandı.
  • Evin Demirhan Yavuz son olarak geçen hafta Hırvatistan'daki 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar serbest stil 50 kiloda ülkesini bronz madalya ile gururlandırdı.

Evin’in yanı sıra kadınlarda Yasemin Adar Yiğit 76 kiloda altın, Buse Tosun Çavuşoğlu 72 kiloda gümüş, Nesrin Baş 68 kiloda, Zeynep Yetgil 53 kiloda bronz madalya kazandı. Kadın milli takımı toplam puanı ile şampiyonayı 2. sırada tamamladı. 17-23 Nisan tarihlerindeki şampiyonada Türkiye adına yarışan kadın-erkek sporcular 17 madalya kazanmayı başladı.

Son Avrupa Şampiyonası’ndan sonra temas kurduğumuz Evin Demirhan Yavuz, yazılı olarak yolladığımız soruları yanıtladı; kariyerini, gelecek planlarını anlattı, sporcu olmak isteyen gençlere önerileri de oldu.

“ETKİNLİK OLSUN DİYE BAŞLADIM, GÜREŞ MESLEĞİM OLDU”

Madalyalarınızla ülke olarak gururlanıyoruz... Güreşe ne zaman, nasıl başladınız? 

Çok teşekkür ederim. Güreşe 2009 yılında başladım. Evimiz spor salonuna yakındı, bunun avantajı ile birçok spor branşına gitme imkânı buldum. İlk başlarda etkinlik olsun diye gittiğim güreş sporu şimdi mesleğim oldu.

Siirt'te güreş sporu ile uğraşmak nasıldı? Aileniz, arkadaş çevreniz nasıl karşıladı? Ne tür zorluklar yaşadınız, sportif altyapı yeterli miydi?

Siirt’e güreş sporuna başlamış olmam ailem dâhil duyan herkes için çok şaşırtıcı olmuştu ve karşı gelmişlerdi. Uzun bir süre onları ikna etmek zorunda kaldım. Gizli saklı gittiğim antrenmanlar oldu. Salonumuz küçüktü ve imkânlar kısıtlıydı, yeterince ekipmanımız ve malzemelerimiz yoktu. Ama buna rağmen antrenörümüzün de özverisiyle sıkı antrenmanlar yapıyorduk.

Bir gününüz nasıl geçiyor? Ağır bir antrenman programınız olmalı…

Evet gerçekten çok yoğun ve ağır geçen bir antrenman programım var. Aslında ayın 3 haftası milli takım kamplarında geçiyor. Ve orada her şeyimiz planlı. Günde çift antrenman yapıyorum.

“EŞİM DE BEN DE ÖĞRETMENİZ”

Eşiniz de çok başarılı bir güreşçi...  Diyetinizi nasıl düzenliyorsunuz?

Kamp dışındaki bir hafta da eğer maç dönemindeysek eşimle birlikte evde de aynı disiplini korumaya çalışıyoruz. Antrenman, dinlenme ve beslenme üçlüsüne dikkat ediyoruz. Ayrıca öğretmen olduğumuz için de bu haftalar okula da gidiyoruz.

Arkadaş, aile buluşmalarına zaman kalıyor mu?

Nerdeyse 1 yıl ailemi göremedim, arkadaşlarımla bir araya gelmek zor oluyor. Sezonumuz ekim ayının sonunda bitiyor aralıkta yeniden başlıyor. Ancak bu aylarda vakit bulabiliyorum.

20 MADALYA SAHİBİ

Nerelerde mindere çıktınız, kaç madalyanız var?

Dünyanın dört bir yanında mindere çıktım. Amerika’da, Japonya’da, Mısır’da, Rusya’da vs. Avrupa ve dünya şampiyonalarında 20 madalya kazandım. Bunlarda bazıları tarihteki ilk madalyalarımız ve altınlarımız. Olimpiyat oyunlarında da yarıştım. Akdeniz, İslam ve Avrupa Oyunlarında da ikisi altın olan 4 madalyam var. Türk kadın güreşinde en fazla madalya kazanan kadın güreşçiyim. Bu istikrarı korumak gereçten zor.

Hedefler, hayaller neler?

Benim hedefim koleksiyonumda eksik olan ve tabii ki tüm sporcuların en büyük hayali olan olimpiyat madalyasını almak ve bunun altın olmasını çok istiyorum.

“ÇOCUK VE KADINLAR İÇİN PROJELERİM VAR”

Daha çok gençsiniz ama bıraktıktan sonraki planlarınız neler, kariyeriniz güreş ile mi devam eder?

Güreşe ve aslında Türk sporuna hizmet etmeye devam etmek istiyorum. Ama aklımda tek bir iş yok.  Akademik hayatıma da önem veriyorum. Çocuk ve kadınlar için düşündüğüm projelerim var, bir dernek çatısı altında bunları yapmak planlarım arasında yer alıyor.

Güreş ile ilgilenmek isteyen çocuklara, gençlere neler önerirsiniz, kaç yaşında başlamak gerekir bu spora?

Güreş sporuna ben geç yaşta başladım. Yurt dışında da başarılı olan tüm ülkelere baktığımız da güreşe başlama yaşı çok erken. Hatta 3 yaşında başlayıp olimpiyat şampiyonu olan güreşçiler var. Evet gerçekten zor ve disiplin isteyen bir spor. Emek ve fedakârlık gerektiriyor tıpkı her spor gibi. Bunun bilincinde olarak ve severek yapmak başarıyı gerektiriyor.

“GÜREŞÇİ OLMASAM ATLETİZMİ SEÇEBİLİRDİM”

Güreş olmasa hangi sporu seçerdiniz?

Eğer güreş olmasaydı atletizm yapardım. Seyretmekten de çok keyif alıyorum. Özelikle sırıkla atlama :)

Spora ve güreşe verilen desteği nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizi destekleyen kurumlar var mı?

Başladığım günden bugüne baktığımda maddi manevi aldığımız destekler arttı ve daha da iyi olacağına eminim. Bakanlığımızın, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin ve şu anda destekçim olan Türkiye İş Bankası’nın hem bana hem birçok diğer sporcu arkadaşıma önemli destekleri var. Bu destekleri için hepsine ayrıca çok teşekkür ediyorum.