Sri Lanka’da göstericiler Başbakanlık Konutu’nu bastı

Sri Lanka’da göstericiler Başbakanlık Konutu’nu bastı
Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, geniş çaplı protestolar sürerken askeri uçakla Maldivler’e kaçtı. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan eden Başbakan Ranil Wickremesinghe, Parlamento tarafından geçici cumhurbaşkanı...

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, geniş çaplı protestolar sürerken askeri uçakla Maldivler’e kaçtı. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan eden Başbakan Ranil Wickremesinghe, Parlamento tarafından geçici cumhurbaşkanı olarak atandı.

Başkent Colombo’da Başbakanlık Konutu’nu basan göstericiler Wickremesinghe’nin istifasını istedi. Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Wickremesinghe, orduya ve polise, düzenin tesisi için “gereken her şeyin yapılması” talimatı verdi. Televizyondan halka hitap eden Wickremesinghe, göstericilerin, geçici cumhurbaşkanı olarak görevini yerine getirmesini engellemeye çalıştığını söyledi. Daha sonra göstericiler Sri Lanka Devlet Televizyonu’nu bastı, televizyon, yayınlarına ara vermek zorunda kaldı. Son dönemde yoğun şekilde eleştirilen Wickremesinghe de daha önce istifa edeceğini açıklamış ancak istifası için tarih vermemişti. Hükümet sözcüsü, Batı Eyaleti’nde OHAL’in yanı sıra sokağa çıkma yasağı da ilan edildiğini açıkladı. Gotabaya Rajapaksa da daha önce bugün istifa etme sözü vermişti. Rajapaksa’nın istifa edip etmediği henüz bilinmiyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışında toplanan protestocular, 73 yaşındaki Rajapaksa’nın eşiyle birlikte Maldivler’e kaçmasını coşkuyla kutladı.

Rajapaksa’nın ülkeyi terk etmesi, on yıllardır Sri Lanka’yı yöneten ailenin “hanedanlığının” sonu anlamına geliyor.