Suçlu hep aynı

Suçlu hep aynı
Reuters’a bilgi veren bankacılık kaynakları ve yetkililer, hükümetin seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini belirtiyorlar.Hükümetin, geçen...

Reuters’a bilgi veren bankacılık kaynakları ve yetkililer, hükümetin seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini belirtiyorlar.
Hükümetin, geçen sene salgın ile mücadelede düşük faizli kredilerle genişlemeci politikaların ön saflarında yer alan kamu bankalarının yeni sermaye gereksinimi artarken, konuya yakın bankacılık kaynakları ve hükümet yetkilileri, bir yandan da geri dönmeyen kredilerden oluşan sorunlu krediler için acil bir plana ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar.
Türk ekonomisi sıcak büyüme ve hızlı aşılama kampanyası ile toparlanırken, bankacılık kaynakları ve yetkililer hükümetin de seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini vurguluyorlar.
Üst düzey bir bankacılık kaynağı Reuters’a demecinde, “Kamu bankalarının kredi verme kabiliyetleri çok sınırlı. Bu bankaları tekrar kredi piyasasına döndürmek için sermaye artışı gerekiyor” dedi.
CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI
Halkbank’ın ilk çeyrek net karı yıllık bazda yüzde 93, Vakıfbank›ın yüzde 56, Ziraat Bankası›nın da yüzde 49 düştü.
Ziraat Bankası’nın tamamını, Vakıfbank’ın yüzde 36’sını, Halkbank’ın da yüzde 75.3’ünü bünyesinde bulunduran Türkiye Varlık Fonu en son, geçen seneki kredi genişlemesi öncesinde üç kamu bankasına sermaye desteği için 21 milyar lira kaynak aktarımı yapmıştı.

YURT DIŞINDAKİ ALTINLARIMIZI ÜLKEYE GETİRDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında yurt dışındaki altınların tamamını ülkeye getirdiklerini söyledi. Merkez Bankası denetim raporuna göre, TCMB brüt altın rezervinin 99,5 tonu 2020 sonu itibarıyla İngiltere’de bulunuyordu. Uzmanlar, Erdoğan’ın geçmişte ABD’deki ve İsviçre’deki altınların getirilmesini kastettiğini düşünüyor.
Erdoğan, “ Gece yarısı operasyonları ile kuru hareketlendirerek, ülkemizi ekonomik krizlerin altında ezmek için atağa kalktılar. Biz tabi yurt dışındaki altınlarımızın tamamını ülkemize getirerek, döviz rezervimizi güçlendirerek önlemimizi almıştık. Önlemlerimiz ve güçlü ekonomi politikalarımız ile bu süreçleri de hamdolsun atlattık “ dedi.