Sudan’da darbeci komutan konuştu

Sudan’da darbeci komutan konuştu
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun iç savaşı önlemek için yönetime el koyduğunu açıkladı ve ülkenin başkenti başta olmak üzere şehirlerde protesto gösterileri başladı. Darbenin ilanı...

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun iç savaşı önlemek için yönetime el koyduğunu açıkladı ve ülkenin başkenti başta olmak üzere şehirlerde protesto gösterileri başladı. Darbenin ilanı ile birlikte Başbakan Abdullah Hamduk’un de nerede olduğu sorusu yanıtsız kalmıştı. Darbecilerin lideri General Abdulfettah el-Burhan, dün düzenlediği basın toplantısında, Hamduk’u evinde tuttuğunu açıkladı. Darbeci general, “Sağlığı iyi. Evine dönecek. Evinde kalsaydı, zarar görebilirdi” sözleriyle açıkladı.

Abdullah Hamduk

Darbeci general, devlet televizyonundaki açıklamasında, olağanüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini ve Sudan’daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını söyledi.  Burhan, “Sudan ordusu, geçiş sürecinin kurucusu sıfatıyla ve ulusal sorumluluğun gereği olarak, devrimin gidişatının düzeltilmesi, ülkedeki kaos ve kriz ortamının yol açtığı tehlikelerin bertaraf edilmesi için Anayasal Bildiri Anlaşması ve Silahlı Kuvvetler Yasası gereğince bu kararları aldı” ifadelerini kullandı.  Sudan’da gözaltına alınanlar arasında Başbakan Abdullah Hamduk’un yanı sıra onun eşi ile kabine üyeleri ve bazı partilerin liderleri de var.

Sudan’da darbe sonrası başkent Hartum’da başlayan protesto gösterileri de sürüyor. Hartum’da ve ülkenin diğer bölgelerinde yolları kapatan protestocular, “Geçmişe dönmek bir seçenek değil” ve “Askeri yönetime hayır” sloganları attı. Daha önce askerlerin kalabalığa ateş açması sonucu en az 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Başkent Hartum’dan gelen bir diğer bilgiye göre askerler protestoları düzenleyenleri tutuklamak için ev ev dolaşıyor. Hartum Uluslararası Havalimanı kapatıldı, ülkede uluslararası uçuşlar askıya alındı. İnternet ve telefon hatlarının da çoğunlukla erişim dışı olduğu bildiriliyor.