Sudan’daki çatışma tarafları Suudi Arabistan’da görüşecek

Sudan’daki çatışma tarafları Suudi Arabistan’da görüşecek
Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri arasında yüz yüze görüşmenin Suudi Arabistan’da yapılacağı bildirildi.Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar ve birkaç kez...

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri arasında yüz yüze görüşmenin Suudi Arabistan’da yapılacağı bildirildi.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar ve birkaç kez uzatılan ve bozulan ateşkesin ardından Suudi Arabistan, bugün yapılacak ilk yüz yüze görüşmelere ev sahipliği yapacak.

Reuters’ta yer alan habere göre ABD-Suudi Arabistan ortak açıklamasında Sudan ordusu ile RSF arasında Cidde'de "müzakere öncesi görüşmelerin" başlaması memnuniyetle karşılandı. Cuma günü başkent Hartum'da çatışmaların devam ettiğine dair haberler geldi.

Sudan ordusu görüşmelerin insani meseleleri ele almayı amaçladığını belirtti.

RSF'den resmi bir açıklama yapılmadı.

Ordu, görüşmelere katılmak üzere Cidde'ye elçiler gönderdiğini doğruladı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve yardım kuruluşları Sudan'da insani krize yol açan çatışmaları sonlandırmak üzere görüşmeler için baskı yapıyordu.

Üç haftadır süren şiddetli çatışmalar yüzlerce insanın ölümüne ve yaklaşık 450,000 sivilin göç etmesine neden oldu. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bunların 115,000'den fazlası komşu ülkelere sığındı.

Sudan'ın fiili devlet başkanı olan ordu komutanı General Abdülfettah el-Burhan ile Hemedti olarak bilinen RSF lideri General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki iktidar mücadelesi çatışmalarla sonuçlandı.