Sumi’de kimyasal amonyak sızıntısı

Sumi’de kimyasal amonyak sızıntısı
Sumi Bölge Valisi Dmytro Zhyvytskyy, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinde Rus birlikleri tarafından kuşatılan Sumykhimprom kimyasal tesisinde TSİ 04.30’da amonyak sızıntısı meydana geldiğini açıkladı.Zhyvytskyy, sızıntının...

Sumi Bölge Valisi Dmytro Zhyvytskyy, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinde Rus birlikleri tarafından kuşatılan Sumykhimprom kimyasal tesisinde TSİ 04.30’da amonyak sızıntısı meydana geldiğini açıkladı.

Zhyvytskyy, sızıntının nedenine dair henüz net bir açıklama yapmazken, tesisin etrafındaki 5 kilometrelik alanın tehlikeli olduğunu belirtti.

Amonyak solumak, zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir veya solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da hiçbir kimya tesisini vurmadığını ve vurmayı da planlamadığını açıkladı. Rusya, Rivne bölgesindeki askeri bir tesisi cruise füzeleri ile vurduğunu da doğruladı.