Taliban’ın PR’ı

Taliban’ın PR’ı
1990’larda Afganistan’da gücü ele geçiren Sovyetlere karşı mücadele eden militanlardan olan Taliban, 1996 yılında Kabil’i ele geçirerek bir ‘İslam emirliği’ kurmuştu.TALİBAN LİDERİ HİBETULLAH AHUNDZADE: 2016’da başa...

1990’larda Afganistan’da gücü ele geçiren Sovyetlere karşı mücadele eden militanlardan olan Taliban, 1996 yılında Kabil’i ele geçirerek bir ‘İslam emirliği’ kurmuştu.
TALİBAN LİDERİ HİBETULLAH AHUNDZADE: 2016’da başa geçen Taliban lider Hibetullah Ahundzade, görevi Akhtar Muhammed Mansur’un ABD tarafından öldürülmesinden sonra almıştı. Ahundzade, yıllardır medyanın önüne çıkmıyor. Ahundzade’nin hemen altında Rahbari Şurası bulunuyor. Tüm askeri ve siyasi kararlar 26 üyeden oluşan Şura’da alınıyor.
MOLLA YAKUP: Taliban’ın kurucusu ve ilk lideri Molla Ömer’in en büyük oğlu olan Molla Yakup, örgütün askeri gücünün en üst düzey ismi kabul ediliyor. Afganistan’da olduğu söylenen Molla Yakup’un, kendisinden önce Taliban’ın askeri lideri olan İbrahim Sadr’ın aksine daha barış yanlısı bir tutum sergilediği ve Afganistan’ın kontrolünü savaşmadan ele geçirmeyi hedeflediği biliniyor. Reuters’a göre 30›lu yaşlarında olan Yakup, Taliban içinde, babası nedeniyle çok sayılan ve sevilen bir isim.
MOLLA ABDUL GANİ BARADAR: Taliban’ın Katar’da bulunan siyasi bürosunun başkanı olan Baradar, ABD ile 2020 yılında yapılan geri çekilme anlaşmasını da yürüten kişi. Taliban’ın kurucularından biri olan Baradar, Sovyetlere karşı aynı zamanda kayınbiraderi olan Molla Ömer’in yanında savaştı. Baradar, 2010 yılında Pakistan’da tutuklanmış ve sekiz yıl hapis yattıktan sonra ABD yönetiminin girişimleriyle serbest bırakılmıştı. Baradar, 2020 yılında ABD ile temas kuran ilk Taliban üyesi oldu. Baradar, 2020’de Doha Anlaşması›na imza koyanlardan biriydi. Taliban›ın ülkeyi ele geçirmesiyle birlikte Baradar facto bir lider konumuna geldi.
SİRACEDDİN HAKKANİ: Taliban lideri Ahunzade’nin kurmayları arasında dördüncü sırada ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunan ve Afganistan’daki ilk intihar saldırılarını düzenlediğine inanılan Hakkani Ağı’nın lideri Siraceddin Hakkani bulunuyor. Siraceddin Hakkani de ikinci nesil Taliban üyelerinden. Babası Celaluddin Hakkani Taliban’ın kurucularından ve Usame bin Ladin’in en yakın dostlarından biri olarak biliniyor. Celaluddin Hakkani de 80’li yıllarda Sovyetlere karşı ABD’nin yanında savaşan mücahitlerdendi. Birçok üst düzey Afgan yetkiliye yönelik suikastların yanı sıra çok sayıda intihar saldırısında ve birçok Batı ülkesi vatandaşının kaçırılmasında da Hakkani Ağı’nın adı geçiyor. Şu anki yeri net olarak bilinmeyen Hakkani’nin 40’lı ya da 50’li yaşlarında olduğu söyleniyor.
MOLLA ABDUL HAKİM: Taliban lideri Ahunzade’nin üç yardımcısının yanı sıra Molla Abdul Hakim de bahsedilmesi gereken önemli isimlerden. Taliban›ın adalet yapısının yani yargısının başındaki kişi Hakim’e “başsavcı” da deniyor.

Burka yok örtü var

Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin, Sky News yayınında, “Kadınların burka giyme zorunluluğu olmayacak ancak başörtüsü zorunlu olacak. Bu, onların güvenliği için” ifadelerini kullandı.
Şahin, “Birleşik Krallık Başbakanı ve dünyanın tüm liderleri Afganistan halkının isteklerine saygı duymalı ve Afgan halkına ülkeyi yeniden inşa etmesi konusunda yardım etmeli. Bu onların yükümlülüğü, çünkü 20 yıl boyunca Afganistan’ın yıkımının arkasında onlar vardı” ifadelerini kullandı.

Taliban imaj düzeltmeye çalışıyor

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, dünya kamuoyundaki imajını düzeltmek için adımlar atıyor. Genel af ilan edilmesi, ülkede kaos istenmemesinin ardından televizyonda kadın sunucular çıkmaya başladı.
Tolo News’un Genel Yayın Yönetmeni Miraqa Popal, Twitter’da bir kadın sunucunun bir Taliban yetkilisiyle stüdyoda canlı yaptığı röportajı yayımladı.

O kadın yönetmen güvende

Taliban’ın şehre girişini sosyal medyadan korku içinde paylaşan Afgan yönetmen Sahra Kerimi, yaptığı yeni paylaşımla, Türk Büyükelçiliği’nin de desteğiyle 11 kişiyle birlikte Afganistan’dan çıkarıldığını ve güvende olduğunu duyurdu.
Kerimi, Türk Büyükelçiliği’nin yanı sıra Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Slovakya’nın yardımlarıyla Afganistan’dan çıkarıldığını ve güvende olduğunu söyledi.

Bu da Taliban’ın evrimi!!!

Taliban’ın ülkede kontorolü ele geçirmesinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında konuşan Sözcü Zabihullah Mücahid, “20 yıl önce de şimdi de ülkemiz Müslüman bir ulus. Ama deneyim, olgunluk ve vizyona gelince, şimdiki halimizle 20 yıl öncesi arasında büyük bir fark var. Atacağımız adımlar arasında bir fark var. Bir evrim süreci oldu” açılamasını yaptı. Evrim geçiren Taliban’ın sözcüsü, kadın haklarının şeriata göre olacağını ilan etti.
HERKESİ AFFETTİK
Afganistan’ın artık bir savaş ya da çatışma alanı olmayacağından emin olmak istediklerini belirte Mücahid, “Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar sona ermeli. Hiç bir iç ya da dış düşman istemiyoruz” açıklamasını yaptı. Mücahid, uluslararası topluma kimsenin zarar görmeyeceği yönünde güvence de verdi.
Mücahid kadın hakları konusunda da “Şeriat düzeni altında kadın haklarına bağlıyız. Bizimle omuz omuza sıkı çalışacaklar. Kadınların çalışmasına ve öğrenim görmelerine kendi çerçevemizde izin vereceğiz. Kadınlar toplumumuzda çok aktif olacak, bizim çerçevemiz içinde” dedi.
Sözcü, “Medyanın faaliyetlerinde hiçbir şey İslami değerlere aykırı olmamalı, medya bizim aleyhimize çalışmamalı” dedi.
Mücahid, yabancı güçler için çalışan üstleniciler ve çevirmenler sorulduğunda ise “Hiç kimseye intikam hissiyle yaklaşılmayacak. Burada büyüyen gençlerin gitmesini istemiyoruz. Onlar bizim değerlerimiz” ifadesini kullandı.
Sözcü “Hiç kimse kapılarını çalıp, kimler için çalıştıklarını sormayacak. Güvende olacaklar. Kimse onları sorgulamayacak ya da kovalamayacak” diye de ekledi.
Mücahid “Afganistan’ın istikrarı ve barışı için herkesi affettik. Savaşçılarımız, halkımız, hepimiz bütün tarafları dahil ettiğimizden emin olacağız” ifadelerini kullandı.
SÖZCÜ: TALİBAN EVRİM GEÇİRDİ
Taliban Sözcüsü, hükümetin oluşturulmasından sonra, ulusa hangi yasaların sunulacağına karar vereceklerini belirtti ve “Söylemem gereken bir şey var, hükümeti kurmak için ciddi şekilde çalışıyoruz. Kurulduktan sonra duyurulacak” dedi.
Zabihullah Mücahid “20 yıl önce de, şimdi de ülkemiz Müslüman bir ulus. Ama deneyim, olgunluk ve vizyona gelince, şimdiki halimizle 20 yıl öncesi arasında büyük bir fark var” derken, “Atacağımız adımlar arasında bir fark var. Bir evrim süreci oldu” diye konuştu.
Taliban Sözcüsü, ülkenin El Kaide militanlarına ev sahipliği yapma riski olup olmadığı sorulduğundaysa “Afganistan toprakları, kimseye karşı kullanılmayacak. Uluslararası topluma bu güvenceyi verebiliriz” dedi.