Tarihi yapıda defineci yaraları

Tarihi yapıda defineci yaraları
Kocaeli'nin Mecidiye ve Güvercinlik mevkileri arasında yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edilen tümülüs, definecilerin talanına maruz kaldı.1993 yılında sit alanı ilan edilen tarihi yapı, tahrip edilmiş haliyle çevredeki vatandaşların...

Kocaeli'nin Mecidiye ve Güvercinlik mevkileri arasında yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edilen tümülüs, definecilerin talanına maruz kaldı.

1993 yılında sit alanı ilan edilen tarihi yapı, tahrip edilmiş haliyle çevredeki vatandaşların da tepkisine sebep oldu. Eski Mecidiyeköy muhtarı İdris Derin, özetle şunları söyledi:

"Tümülüs defineciler tarafından kazılırken bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü işbirliğiyle bölgede kurtarma kazısı yapıldı. Alan temizlendi, mesire alanı gibi ziyarete açıldı. Fakat sonradan gelen acemi defineciler, her gördüğü işaretin arkasındaki taşları kırarak bu şekilde tahrip etti. O tarihte valiliğe müracaat ettik ve burayı toprakla kapattırdık fakat kaçak defineciler tarafından burası tekrar açıldı. Tekrardan tahribatlar yapılmaya başlandı. Tekrardan kapatılıp korunursa en azından gelecek yıllara bir şeyler saklamış olabiliriz.”