Tarım için en büyük tehlike deprem bölgesinden göç

Tarım için en büyük tehlike deprem bölgesinden göç
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki tarım arazilerini de etkiledi.İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları...

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki tarım arazilerini de etkiledi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Taycı, tarımsal üretime ilişkin en büyük tehlikenin bölgeden yaşanabilecek göç olduğunu belirterek, “Üretimdeki asıl kaybın bölgedeki insanların bölgeyi terk etmelerinden kaynaklı ekim, dikim, ürüne verilmesi gereken hizmetlerin verilememesinden kaynaklı sıkıntılar oluşabilir. Neticede insan olmazsa tarlada bu ürün kendiliğinden kendi başına bitmiyor. Müdahaleler gerekiyor” dedi.

İHBİR Başkanı Kazım Taycı, deprem sırasında tarım arazilerinde oluşan çatlakların doldurulabileceğini belirterek, "Bu çatlak, çöküntü ve yarıkların rekolteyi, yani çıkacak ürün miktarını, çok etkileyeceğini de zannetmiyorum. Çatlak ve yarıklardan dolayı en önemli sıkıntı şu olabilir; 'Ya 100 kilo alacaktım da 97 kilo aldım olur'. 3 kilo aradaki boşluğa gitti denir. Yani çok fazla çok büyük bir kayıp olmaz" dedi.

Taycı, yeniden yapılanmanın da “ekilebilir, dikilebilir tarım arazilerinden ziyade daha verimsiz ve depreme karşı güvenli alanlarda” olmasını talep ettiklerini söyledi.