TARTIŞMA ÇOK ORTADA TANK YOK

TARTIŞMA ÇOK ORTADA TANK YOK
İlk yerli tank projesi Altay için 18 ayda ilk teslimatın yapılması planlanıyordu ancak iki yılda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Projenin ilerleyebilmesi için Almanya’nın tank motoru ile ilgili onayı bekleniyor. CHP’li milletvekili...

İlk yerli tank projesi Altay için 18 ayda ilk teslimatın yapılması planlanıyordu ancak iki yılda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Projenin ilerleyebilmesi için Almanya’nın tank motoru ile ilgili onayı bekleniyor. CHP’li milletvekili Ali Mahir Başarır’ın bir televizyon programında sarfettiği sözleri sonrası Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilip Katar ortaklı BMC’ye devri bir kez daha gündeme gelirken, ‘milli tank’ projesi Altay’ın akıbeti de merak konusu oldu. 2018 yılında dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Altay’ın üretimiyle ilgili açıklamalar yapmıştı. Canikli, “Milli Tank Altay’ın motorunun da yerli olmasını planladık. Tank seri üretimine 2019 sonu 2020 başında başlayacağız” demişti. Aynı şekilde Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de Kasım 2018’de projeye ilişkin sosyal medya hesabından “SSB ile BMC arasında ALTAY Seri Üretim Projesi Sözleşmesi imzalandı. Proje, 250 adet ALTAY ana muharebe tankının seri üretimi ile birlikte ömür devri lojistik desteği ile TSTM kurulumu ve işletilmesini kapsıyor. İlk ALTAY tankı 18 ay sonra KKK’ya teslim edilecek. Hayırlı olsun” diye yazmıştı.
Canikli ve Demir’in sözlerinin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilen bir tank olmadıkğı gibi, üretimde kullanılacak motor, şanzıman ve zırh gibi en önemli bileşenlerin temini konusunda dahi bir adım atılamadı.
Geçen haftalarda Defence News’e konuyla ilgili açıklama yapan bir yetkili, yaşanan belirsizliği “Bu program, motor, şanzıman ve zırh gibi önemli bileşenlere erişimin başarısız olması nedeniyle büyük gecikmelerle karşılaştı. Seri üretime başlama tarihi verebilecek durumda değilim. Tek bildiğim, onu ilerletmek için çok uğraştığımız” ifadeleriyle anlattı. Son dönemde yapılan tek resmi açıklama ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi. Oktay, seri üretime geçilmesi için Alman makamlarının BMC ile Alman firmalarının yaptığı alt anlaşmalara onay vermesinin beklendiğini söyledi. İktisatçı yazar Mustaf Sönmez, projeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı yorumda şu ifadeleriyle süreci özetledi:
“İşin özü şu: Tank projesi tam bir fiyasko. Koç yerine yandaş BMC’ye iş verilmeye kalkılmış ama BMC ehil olmadığı için 2 yıldır çivi bile çakılmamış. Sözleşme, işletme hakkı devri falan hepsi kağıt üstünde”