Tbmm’de tansiyonu yükselten hamle

Tbmm’de tansiyonu yükselten hamle
Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.Üç...

Haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.
Üç milletvekili hakkında uzun süredir TBMM Başkanlığı’nda bekletilen Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri sürpriz bir kararla dün işleme konuldu ve Genel Kurul’da okundu. Meclis Başkanlığı, haklarındaki yargı kararı çok önce kesinleşmesine karşın şimdiye kadar üç milletvekili hakkında herhangi bir işlem yapmamıştı. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç kararları okumadan önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. Bu kararların okunmasının anayasa ve iç tüzüğe aykırı olduğunu belirterek “Okumayın” çağrısı yaptı. Bilgiç’in bir aykırılık olmadığını belirtip okuyacağını belirtmesi üzerine usul tartışması açıldı. Partiler adına konuşmalar yapıldı.
ALTAY: DAVA SÜRÜYOR
Altay, bu tutumun millet iradesine bir darbe olduğunu söyledi ve “Enis Berberoğlu’nun Yargıtay’da onaylanan cezası ile ilgili AYM’ye başvurusu var. Yani yargılaması devam ediyor. Bu devam ederken bu fezlekeleri okutarak hukuku iğfal etmeyin” dedi.
‘ÖZKAN’I İYİ BİLİYORUZ’
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillikleri düşürülmesi gündeme gelen Güven ve Farisoğuları’nin yargılandığı KCK davalarındaki hakim ve savcıların FETÖ nedeniyle tutuklanıp yargılandığını söyledi. Beştaş, “Cahit Özkan’ı Balyoz davasındaki hukuksuzluklarından iyi biliyoruz. Bu iktidar darbecidir, bu iktidar hukuku esas almıyor. Bu iktidarın parlamentoyla halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır” ifadelerini kullandı.
AK PartiLİ Recep Özel ise “Kararları veren bağımsız mahkemelerdir. Burada yapılan usulü bir işlemdir” dedi.
Tartışmalara karşın Sadi Bilgiç kararları okudu ve üç ismin vekilliği düştü. CHP ve HDP milletvekilleri bunun üzerine ayağa kalkarak dakikalarca sıra kapaklarına vurarak kararı protesto etti. HDP “Hırsız darbeci AKP”, “Kahrolsun faşizm”, CHP milletvekilleri “Darbeci AKP” “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Genel Kurul ayrıca “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla yankılandı. Birleşime ara verildi.
2016’DA KALDIRILMIŞTI
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği 20 Mayıs 2016 tarihinde 376 oyla Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. AK Parti ve MHP’nin oyları dokunulmazlıkların kaldırılmasında tek başına yeterli olmazken, CHP “Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasıyla, değişikliğe destek vermişti.

TBMM Genel Kurulu'nda mahkemece verilen kesinleşmiş cezasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunduktan sonra milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, basın açıklaması yaptı. ( CHP - Anadolu Ajansı )

Milli iradeye kumpas kuruldu

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, basın toplantısı düzenledi. Özkoç, Berberoğlu kararına ilişkin “Berberoğlu bizim için suçsuzdur. Hakkında tek bir somut delil dahi yoktur” dedi. CHP’li Erkek ise “Bugün maalesef milli iradeye kumpas kurulduğunu gördük. AYM incelemesini devam ettirirken milletvekilliği düşürüldü. Yeniden yargılanması gerekirse ne yapacak acaba bu kararı verenler?” diye konuştu.

Güven: CHP’nin sorumluluğu var

HDP’li Leyla Güven, vekilliğinin düşürülme anını evinden izledi. Ardından açıklama yapan Güven, “Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratik siyaset yürüten Kürtlere karşı sürekli bir darbe halinde, darbenin ille de silahlı olması gerekmiyor. Evet, muhalif olana da var, CHP’li bir milletvekili de var ama CHP’nin bunda sorumluluğu da var. 2016’da dokunulmazlıklar kaldırıldığında HDP ile hareket etmiş olsalardı belki bunları yaşamayacaktı” dedi.

Kılıçdaroğlu: Sivil darbenin devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ilk tepkisini sosyal medya üzerinden verdi. Kılıçdaroğlu, twitter hesabından paylaştığı mesajda “Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” dedi.
MİLLET İRADESİNE KUMPAS
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de yaptığı açıklamada “Saray’dan gelen talimatla vekilliklerinin düşürülmesi millet iradesine kumpastır. Yargıya da yasamaya da talimatı veren aynı tek adamdır. Saray rejimiyle kuvvetler birliği yaratılmış, demokrasi ortadan kaldırılmıştır” diye yazdı.

AK Partili vekillerden ilk yorum: Şer ittifakını güncellediler

AKP milletvekillerinden konuya ilişkin açıklamalar da gelirken, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, “HDP ve CHP el ele kol kola Genel kurulda eylem yaparak şer ittifakını güncellediler” ifadesini kullandı. AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ise “HDP ve CHP şer ittifakını alenileştirdiler.Türkiye hukuk devletidir.Herkes yargı kararına uymakla yükümlüdür” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bu süreç 26. dönemde HDP ve CHP’nin çok ağır ithamlarla “kaldırın dokunulmazlıkları” şeklindeki talebiyle dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başlayan bir süreçtir. Yani “dokunulur” vekilliği icat edenler, bugün bu görüntüyü yaşayanlar” ifadesini kullandı.

VEKİLLER HANGİ GEREKÇEYLE YARGILANIYOR?

Enis Berberoğlu, İstanbul’da yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. HDP’li Musa Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl, Leyla Güven ise yine aynı mahkemece ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezalar, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

SANDALYE SAYILARI

CHP’nin milletvekili sayısı 138’e, HDP’nin milletvekili sayısı da 58’e düştü. AK Parti’nin 291, MHP’nin 49, İYİ Parti’nin 37, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 2 milletvekili bulunuyor. 6 bağımsız vekilin yer aldığı TBMM’de Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise birer milletvekili ile temsil ediliyor.

APAR TOPAR CEZAEVİNE

Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından üç isim de gözaltına alındı, daha sonra 3 vekil de tutuklanarak cezaevine gönderildi. CHP’li Tuncay Özkan, Berberoğlu için “ Yarın savcıya kendisi gidecek bir insana bunca zalimlik neden?” sözleriyle tepki gösterdi.

Temelli: Kürt halkının iradesi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Ne Leyla Güven ne Musa Farisoğulları sizin oylarınızla seçilmediler ki sizin okuduğunuz saray talimatıyla vekillikleri düşsün. Sayın Güven ve Farisoğulları Kürt halkının iradesidir, milletvekilidir” dedi.

Baş: Halk iradesine darbe

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş da Twitter hesabından tepki göstererek, “Darbe tehlikesi var propagandası yapanların darbe için zemin hazırladığını söylemiştik. Biraz evvel TBMM’de 3 milletvekilinin vekilliği düşürüldü. Halk iradesine darbe yapıldı. Darbeciler yenilecek, halk kazanacak!” dedi.

Şentop’un kapısına Anayasa bıraktılar

CHP’li Engin Altay ve beraberindeki milletvekilleri, Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesine tepki olarak TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un makam kapısına Anayasa kitapçığı bıraktı. Altay, anayasa kitapçığını koyarken, “Hâlâ var olduğunu , yürürlükte olduğunu hatırlatmaktan büyük üzüntü duyuyorum” dedi. Milletvekilleri uzun süre alkışlı protesto yaptıktan sonra, Meclis Başkanlığı kapısının önünden ayrıldı.